Care este varianta din India a Covid și oare vor funcționa vaccinurile?

O variantă de coronavirus identificată în India este investigată de oamenii de știință din întreaga lume – dar nu se știe încă cât de departe s-a răspândit sau dacă ea conduce al doilea val mortal al Covidului în India însăși.

Care este varianta India?
Virușii au mutații tot timpul, producând diferite versiuni sau variante ale lor.

Cele mai multe dintre aceste mutații sunt nesemnificative – iar unele pot chiar să facă virusul mai puțin periculos, dar altele îl pot face mai contagios și mai greu de vindecat.

Această variantă – cunoscută oficial sub numele de B1617 – a fost detectată pentru prima dată în India în octombrie.

Cât de departe s-a răspândit?
Testarea eșantioanelor nu este suficient de răspândită în toată India pentru a determina cât de repede se răspândește varianta.

Acesta a fost detectat în 220 din 361 de probe Covid colectate între ianuarie și martie în statul vestic indian Maharashtra.
Între timp, a fost observat în cel puțin 21 de țări, conform bazei de date globale GISAID.

Călătoriile internaționale par să fi adus varianta în Marea Britanie, unde au fost identificate 103 cazuri de la 22 februarie.

Majorității călătorilor din India li s-a interzis acum venirea în Marea Britanie.

Și Public Health England a enumerat varianta India ca una dintre mai multe „variante care fac obiectul anchetei”, dar nu consideră până acum că este suficient de gravă pentru a fi clasificată ca „variantă de îngrijorare”.

Citeste si:  Flori şi şampanie pentru Angela Merkel la împlinirea vârstei de 60 de ani, la Bruxelles

Este mai infecțios sau mai periculos?
Oamenii de știință nu știu încă dacă această variantă este mai infecțioasă sau mai rezistentă la vaccinuri.

Dr. Jeremy Kamil, virolog la Universitatea de Stat din Louisiana, spune că una dintre mutațiile sale este similară cu cele observate în variantele identificate în Africa de Sud și Brazilia.

Și această mutație poate ajuta virusul să se sustragă cu anticorpii din sistemul imunitar care pot lupta împotriva coronavirusului pe baza experienței cauzate de infecția anterioară sau de un vaccin.

Dar ceea ce pare a fi mai îngrijorător în acest moment este o variantă identificată în Marea Britanie, care este dominantă în Marea Britanie și s-a răspândit în peste 50 de țări.

„Mă îndoiesc dacă varianta indiană este mai infecțioasă decât varianta britanică – și nu trebuie să intrăm în panică”, spune dr. Kamil.

De ce se știe atât de puțin despre asta?
O mare parte din datele despre varianta India sunt incomplete, spun oamenii de știință, cu foarte puține eșantioane distribuite – 298 în India și 656 în întreaga lume, comparativ cu mai mult de 384.000 de secvențe ale variantei din Marea Britanie.

Și după primele cazuri înregistrate în India, mai puțin de 400 de cazuri ale variantei au fost detectate la nivel mondial, spune dr. Kamil.

Citeste si:  India respinge termenul limită pentru ca utilitățile pe cărbune să adopte noi norme de emisii

Conduce al doilea val din India?
India raportează zilnic aproximativ 200.000 de cazuri Covid începând cu 15 aprilie – cu mult peste vârful său de 93.000 de cazuri pe zi anul trecut.

Și decesele au crescut.

„Populația și densitatea ridicată din India sunt un incubator perfect pentru ca acest virus să experimenteze mutații”, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge.

Cu toate acestea, valul de cazuri din India ar fi putut fi cauzat de adunări mari și de lipsa măsurilor preventive, cum ar fi purtarea măștilor sau distanțarea socială.

Vaccinurile vor mai funcționa?
Oamenii de știință cred că vaccinurile existente vor ajuta la controlul variantei atunci când vine vorba de prevenirea bolilor severe.

Unele variante vor scăpa inevitabil de vaccinurile actuale, potrivit unei lucrări publicate în Nature de Prof Gupta și colegii săi de cercetare. Ca urmare, vor fi necesare modificări ale designului vaccinului pentru a le face mai eficiente.

Cu toate acestea, vaccinările disponibile acum sunt încă susceptibile să încetinească răspândirea bolii.

„Pentru majoritatea oamenilor, aceste vaccinuri pot însemna diferența dintre boala ușoară sau deloc și sfârșitul în spital cu riscul de a muri”, spune dr. Kamil.

„Vă rugăm să luați primul vaccin care vi se oferă. Nu faceți greșeala de a ezita și aștepta un vaccin ideal.”

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner