Carla Bruni s-a opus unui concert rock la Luvru

Prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, ea însăşi cântăreaţă de muzică pop, s-a opus planului de a organiza primul concert rock în aer liber, gratuit, în curtea Luvrului, potrivit ziarului francez Le Canard Enchainé, citat de cotidianul britanic The Independent, care precizează că, din cauza deciziei celeilalte frumuseţi emblematice a Franţei, chiar şi Monei Lisa i-ar fi greu să-şi păstreze zâmbetul.

După ce iniţial Ministerul Culturii a părut să aprobe planul, ulterior a interzis evenimentul care ar fi urmat să aibă loc în intervalul 18-19 iunie. Concertele au fost declarate „nepotrivite” şi potenţial nesigure pentru un astfel de loc „sensibil” şi istoric.
Dar, conform ziarului francez menţionat, doamna Bruni-Sarkozy a obiectat deoarece s-a temut că interpreţii ar putea pune în umbră o serie de concerte pop destinate colectării de fonduri pentru bolnavii de Sida, ce urmează să fie organizate la Paris, 6 zile mai târziu.

Prima doamnă este ambasador oficial al ONU privind Sida. Festivalul rock de la Luvru, organizat de o revistă franceză de cultură pentru tineri, „Les Inrockuptibles”, a fost salutat cu entuziasm de cea mai mare galerie de artă a lumii. Trupele rock ce ţin concerte la Napoleon Cour, un spaţiu amplu aflat între cele două aripi ale Luvrului, „întineresc” imaginea muzeului, a afirmat conducerea acestuia. Interpreţii „atrag un alt fel de public” comparativ cu muzica de cameră, de multe ori interpretată în interiorul clădirii.

Primăria Parisului a fost „incântată” de idee. Şi oficialii de rang înalt care răspund de ordinea publică la Paris şi-au dat acordul, atât timp cât numărul spectatorilor a fost limitat la 15.000 iar sistemele de sunet se opresc la miezul nopţii. De asemenea, Ministerul Culturii a părut să aprobe evenimentul. La începutul acestei săptămâni, însă, ministrul culturii, Frédéric Mitterrand, a spus „nu”.

A organiza un concert rock într-un „monument istoric”, ridică probleme de siguranţă, există riscul unor eventuale pagube şi nu este „o idee bună”, au afirmat oficiali ai ministerului. Mai mult, au subliniat ei, data de 18 iunie marchează aniversarea a 70 de ani de la apelul radiodifuzat al generalului de Gaulle, lansat de la Londra şi adresat unei Franţe înfrânte, pentru a continua lupta împotriva Germaniei naziste. Prin urmare, un concert rock nu ar fi „binevenit”.

Cu toate acestea, Le Canard Enchainé a informat că obiecţiile au venit direct de la Carla Bruni-Sarkozy. Revista „Inrockuptibles” a făcut apel la Prima Doamnă pentru a se răzgândi, a scris ziarul, dar a primit un răspuns „tranşanť’. Revista a primit un telefon de la Prefectura Parisului, care răspunde de ordinea publică în oraş, aceasta retrăgându-şi aprobarea.
La concert urmau să participe cântăreaţa americano-libaneză Mika, trupa franceza Phoenix, trupa din New York Vampire Weekend şi Charlotte Gainsbourg, fiica lui Serge Gainsbourg şi a lui Jane Birkin. Toţi artiştii refuzaseră alte oferte iar acum se spune că sunt furioşi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata