Catastrofa de la lângă Smolensk:Polonia neagă că Rusia i-ar fi predat toate materialele investigaţiei

23

Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a negat miercuri, 14 iulie, informaţiile publicate în mass-media ruse, potrivit cărora Moscova a transmis părţii poloneze toate materialele anchetei privind catastrofa aeriană de lângă Smolensk (vestul Rusiei), în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski, transmite postul de televiziune Tvn-24.

Într-o intervenţie în direct, el a menţionat că Polonia a adresat Rusiei cinci cereri, dintre care a primit răspuns doar la una din ele şi acela a fost parţial. Între altele, a punctat procurorul general, Polonia ceruse Rusiei returnarea tuturor fragmentelor descoperite ale aeronavei Tu-148, prăbuşite în data de 10 aprilie lângă aeroportul militar Severnâi, precum şi a cutiilor negre.

Potrivit acestuia, partea poloneză nu a primit nici până în prezent nici telefonul preşedintelui Lech Kaczynski, nici transcrierile discuţiilor telefonice operate de pe acest telefon. De altfel, după cum transmite Tvn-24, în Rusia au rămas armele, telefoanele şi laptopurile ofiţerilor din garda care asigura paza şefului statului polonez.

Mult mai tranşant a fost fratele geamăn al preşedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, care, într-o declaraţie făcută în urmă cu o zi, a atribuit ‘responsabilitatea politică’ pentru tragedia de lângă Smolensk guvernului condus de liberalul Donald Tusk.

În opinia acestuia, potrivit Gazeta.ru, zborul a fost reţinut de mai mai multe ori şi s-a făcut totul ca delegaţia premierului Donald Tusk să sosească la Katyn înaintea preşedintelui Lech Kaczynski. Mai mult, Jaroslaw Kaczynski a acuzat ‘guvernul criminal’ de la Varşovia pentru că nu a cumpărat avioane noi pentru primii oameni din stat, făcând economii acolo unde acestea nu-şi au rostul.

Avionul Tu-154 s-a prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk cu toţi cei 96 de ocupanţi la bord, între care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa Maria, precum şi alţi 86 de oficiali de rang înalt, plus opt membri ai echipajului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata