Cei care nu întârzie la muncă vor fi premiaţi în Bolivia, dar şi în Rusia

20

Preşedintele bolivian Evo Morales a decis săptămâna aceasta să impună în ţară disciplina muncii. Întârzierile cronice la locul de muncă au devenit, se pare, o trăsătură naţională a bolivienilor.

Pentru a schimba această stare de lucruri, Morales a decis să adopte în loc de măsuri punitive, unele de recompensare pentru cei punctuali, informează cotidianul rus Novâie Izvestia. ‘Bolivienii care vor veni la timp la locul de muncă vor beneficia de prime în bani şi vor fi promovaţi mai repede’, a explicat juristul-şef al Ministerului Muncii din Bolivia iniţiativa preşedintelui ţării.

În afară de aceasta, guvernul bolivian a elaborat deja o nouă legislaţie a muncii, care va fi adoptată în mod sigur de parlament, unde partidul proprezidenţial socialist deţine majoritate. Desigur, guvernul Boliviei nu are bani în plus şi de aceea preşedintele Morales intenţionează să pună pe umerii angajatorilor cheltuielile cu primele.

În afară de prime, ce vor fi acordate celor care timp de o lună nu vor întârzia nici măcar o singură dată, angajatorii ar urma să plătească şi mesele de prânz pentru cei care locuiesc la peste doi kilometri de locul muncii şi să compenseze parţial preţul transportului pentru aceştia. De altfel, subliniază Novâie Izvestia, însuşi Evo Morales, cel care a declarat război lipsei de punctualitate, întârzie frecvent – uneori cu orele! – la conferinţele de presă.

Pentru Bolivia, cea mai săracă ţară din America Latină, unde venitul mediu pe cap de locuitor este de 900 de dolari pe an şi două treimi dintre locuitorii ţării se află sub pragul sărăciei, nişte bani în plus înseamnă mult. Cu toate acestea, mulţi se îndoiesc de faptul că această iniţiativă originală a lui Evo Porales va învinge ‘ora boliviană’.

În capitala Boliviei, La Paz, ora de vârf începe după 9 dimineaţa. locuitorii oraşului, inclusiv cei care ar trebui să vină la muncă la 8.00, nu se grăbesc, iar ritmul lor de viaţă este unul lent. Intârzierile aduc prejudicii majore economiei boliviene, fiind evaluate la sute de milioane de dolari pe an.
Novâie Izvestia face o paralelă dintre situaţia din Bolivia şi cea din Rusia, subliniind că problema lipsei de punctualitate este des întâlnită şi printre cetăţenii ruşi.

Potrivit unui sondaj desfăşurat recent de portalul SuperJob, 68 la sută dintre ruşi întârzie în mod regulat la locul de muncă, în 48 la sută dintre cazuri problema invocată fiind transportul. Cu toate acestea, 11 la sută dintre ruşii care întârzie nu s-au sinchisit să motiveze lipsa lor de punctualitate prin faptul că nu se pot trezi dimineaţa.
În ceea ce priveşte perioada de întârziere, 38 la sută dintre ruşii care întârzie declară că este vorba doar despre 10-15 minute, în timp ce 2 la sută îşi permit să întârzie o oră şi chiar mai mult.

De altfel, şi în Rusia s-au găsit ‘originali’ de tipul lui Evo Moralez. De exemplu, o serie de companii au decis să ofere mic-dejunuri angajaţilor care nu întârzie, iar oamenii chiar au început să vină la program: se pare că posibilitatea de a mânca din banii companiei s-a dovedit mai puternică decât ambuteiajele şi dorinţa de a-şi împlini somnul, subliniază cotidianul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata