Cel mai lung recif de corali din lume

17

Situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei, Marea Barieră de Corali este cel mai mare recif de corali din lume, fiind considerat patrimoniu național și mondial. Cuprinde aproximativ 3 000 de recifuri și 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2 600 kilometri și acoperă o suprafață de 344 400 kmp, potrivit Guinness World Records.

Reciful adăpostește 5.000 de tipuri de moluște, 1.800 de specii de pești, 125 de tipuri de rechini și nenumărate organisme miniaturale, potrivit natgeo.ro, dar și ”marea” de corali, cu peste 400 de specii, cu o multitudine de forme, creată cu milioane de ani în urmă și supusă mereu schimbărilor.

Marea Barieră de Corali a fost descoperită întâmplător, în vara anului 1770, de către exploratorul britanic, căpitanul James Cook, nava sa lovindu-se de masa de corali. Câteva decenii mai târziu, cartograful englez Matthew Flinders denumea acest ”organism viu” — Marea Barieră de Corali.

Reciful gigantic este construit de niște organisme coloniale minuscule — polipi coralieri — în ale căror celule se află alge simbiotice, precizează natgeo.ro. Prin procesul de fotosinteză al acestora, fiecare polip poate produce un ”bloc” din carbonat de calciu (calcar), care, suprapunându-se, extind colonia. Apoi, alte vietăți marine se fixează și se răspândesc, contribuind la legarea componentelor.

Coralii cresc cel mai bine în ape puțin adânci, limpezi și agitate, cu multă lumină, care favorizează fotosinteza.

Înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali este un univers de culoare și unul din cele mai frumoase peisaje din lume. Este, totodată, un ecosistem extrem de fragil, schimbările climatice din ultimele decenii, dar și poluarea masivă a apelor și-au pus amprenta asupra viitorului său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata