Concursuri dedicate lui Moş Crăciun – VIDEO

6

Campionatul Mondial de Moș Crăciun (Santa Claus World Championships) este unul din concursurile reprezentative pentru această perioadă. Din 2001, moși voioși din toate colțurile lumii se adună în Elveția pentru a lua parte la concursul denumit ClauWau. Un alt concurs destinat celui mai capabil Moș Crăciun din lume, World Santa Claus Competition, se desfășoară în Laponia suedeză.

Campionatul ClauWau este găzduit în stațiunea de schi Engadin Samnaun, din Alpi. Evenimentul de două zile, organizat la sfârșitul lunii noiembrie, reprezintă petrecerea supremă ce marchează fiecare început de sezon de 13 ani încoace. Participanții la Campionatul Mondial de Moș Crăciun au de îndeplinit zece sarcini, printre care se numără: sculptura în zăpadă, decorarea căsuțelor din turtă dulce, cățărarea pe horn și întrecerea săniilor. În concurs se pot înscrie până la 30 de echipe, iar banii câștigați de organizatori sunt destinați unei organizații caritabile.

Primirea titlului de ”Moș Crăciun campion” reprezintă o misiune greu de înfăptuit, întrucât hornurile sunt ”imposibil de înalte” și îndesate cu cadouri, brazii îngreunează coborârea săniilor la vale, iar cadourile trebuie să fie adunate, împachetate și distribuite conform tradiției. Însă, după tot efortul depus, Moșul campion câștigă un premiu echivalent cu 3.500 de lire sterline. În 2014, echipa câștigătoare în urma probelor de testare a abilităților de Moș Crăciun a fost Auwer-Chläus.

Anul acesta a avut a 11-a ediție a evenimentului World Santa Claus Competition, organizat în Suedia pentru a reuni moși din întreaga lume în regiunea unde se află casa lui Moș Crăciun, Laponia.

Competitorii au de îndeplinit pe o vreme cu temperaturi ce ajung și la—30 de grade Celsius câte patru sau cinci sarcini diferite. În prima parte, moșii se întrec în: cursa de reni, plasarea de cadouri de Crăciun (Xmas Present Put) sau mâncarea unui terci de ovăz. După această serie de teste, moșii trebuie să-și prezinte pomii de Crăciun, să-și dovedească voioșia, iar greutatea și forma lor mai rotundă nu trebuie să-i împiedice să câștige proba de Triatlon, de la finalul jocurilor.

Anul acesta, titlul de ”cel mai bun Moș Crăciun” a fost câștigat de un Moș Crăciun asiatic, venit tocmai din Japonia. Kouhei Yamashita, un voios moș de 35 de ani, cu o greutate de 113 kg, i-a impresionat pe membrii juriului și a devenit cel mai ușor de recunoscut personaj din Suedia, copiii numindu-l ”Santa Yamashita”.

O altă competiție dedicată lui Moș Crăciun, ”The Unbelievable Challenge”, încadrată într-un alt registru, a fost lansată anul acesta de compania finlandeză Ruukki, în cooperare cu Helsinki Design Week, firma de arhitectură Snřhetta și autoritățile orașului Oulu (Finlanda). Competiția s-a adresat tinerilor arhitecți, care au avut de realizat proiectul unui centru de logistică pentru Moș Crăciun.

”Domnul Moș Crăciun are nevoie de noi idei creative pentru un centru de logistică localizat în apropierea Cercului Arctic, în Finlanda, și ca investitor și constructor responsabil vrea să revitalizeze zona cunoscută mai ales pentru imensele parcări și clădirile industriale neatractive. (…) Premiul constă într-un internship de 10 săptămâni, plătit integral—în valoare de aproximativ 25.000 de euro—și de oportunitatea de a lucra la proiecte fascinante ale Snohetta, din Oslo, Norvegia. Câștigătorul va primi și un premiu de 1.000 de euro”, au anunțat organizatorii.

Proiectul câștigător a fost ales dintre 243 de propuneri înscrise în concurs, din 59 de țări. La 12 decembrie 2014, doi arhitecți români, Alexandru Oprița și Laurențiu Constantin, au fost desemnați câștigătorii concursului internațional de arhitectură. Proiectul lor, ”Nothing is impossible”, a propus un ansamblu cu caracteristici multiple și mai multe fațete, care exploatează apa, zăpada și căldura din împrejurimi, pentru a lăsa o amprentă abia simțită de mediu.

”Punctul forte al acestei propuneri este capacitatea de a expune o idee surprinzătoare și cu un caracter magic prin această clădire. Magia se întâmplă în timpul nopții pe fațada clădirii, existând o legătură cu investitorul—Domnul Moș Crăciun. Este fezabilă și inovativă, dar nu futuristică”, a caracterizat juriul de experți proiectul pentru centrul de logistică al celui mai ocupat om de pe planetă din această perioadă. Prin urmare, Moș Crăciun va avea cât de curând un spațiu și mai potrivit pentru amploarea activităților desfășurate an de an, astfel încât cadourile să ajungă la timp la copiii din întreaga lume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: swiss-image.ch

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata