Conductele petroliere din Texas se confruntă cu luni secetoase pe măsură ce producția dispare

21

Aproape jumătate din toate conductele petroliere din bazinul Permian, cel mai mare câmp petrolier din SUA, sunt așteptate să devină goale până la sfârșitul anului, au spus analiștii și directorii.
Companiile de conducte au început să construiască de-a lungul anilor 2018 și 2019 pentru a face față creșterii puternice a producției de țiței din SUA până la un record de 13 milioane de barili pe zi (bpd). Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a zdrobit atât cererea de combustibil, cât și producția de petrol, și niciuna dintre ele nu s-a recuperat complet, lăsând multe conducte neutilizate.

Companiile majore de conducte explorează modalități de a livra alte produse în acele linii și iau în considerare vânzarea participațiilor în operațiuni pentru a strânge numerar.

Pandemia de coronavirus a modificat sistemul global de aprovizionare cu energie și cererea mondială de combustibil. Se estimează că consumul de benzină din SUA depășește vârful și, deoarece rafinariile procesează mai puțin brut, producătorii nu umplu conductele utilizate pentru transportul acestuia.

Până în al patrulea trimestru, se așteaptă ca utilizarea totală a celor mai mari conducte petroliere din Permian să scadă la 57%, a spus consultanța Wood Mackenzie. Nadirul din ultimul bust de piață din 2016 a fost de aproximativ 70%.

Producția de țiței din SUA este în prezent de aproximativ 11 milioane bpd și nu se așteaptă să crească prea mult până în 2022. Dar mai multe conducte erau deja prevăzute să intre online, crescând decalajul dintre producție și capacitatea acoperită de contractele pe termen lung la un record de peste 1 milion bpd în februarie, potrivit firmei de cercetare energetică East Daley Capital.
„Nu ne așteptăm să fim la niveluri de producție pre-COVID până la sfârșitul anului 2022”, a declarat Saad Rahim, economist-șef la comerciantul de mărfuri Trafigura.
Primele trei companii de conducte permiene oferă reduceri pentru a atrage expeditorii și pentru a stopa scăderea volumelor. Companiile se bazează pe contracte pe termen lung care impun clienților să livreze un anumit volum de petrol sau să plătească o penalitate. Acum companiile renegociază acele acorduri la rate mai mici atunci când sunt aproape de expirare, pentru a-și păstra clienții.

Veniturile din transporturi și terminale ale Magellan Midstream Partners LP au scăzut cu 9% la aproximativ 1,8 miliarde de dolari în 2020, cel mai scăzut din 2017. Compania are doar suficiente contracte pe termen lung pentru a-și umple conducta Longhorn de 275.000 bpd, cu o capacitate de 70% în următorii șase ani, Spuse Magellan.

Cu mai multe conducte adăugate la concurență, Magellan se așteaptă ca volumele zilnice de pe Longhorn să scadă la o medie de 230.000 bpd în acest an față de 270.000 bpd în 2020. Un purtător de cuvânt al Magellan a spus că compania ar putea utiliza brațul său de marketing pentru a cumpăra spațiu pe linia Longhorn și a-l vinde către cumpărători ad-hoc.

Plains Toate veniturile din transportul american Pipeline LP au scăzut cu aproximativ 13% la 2 miliarde de dolari în 2020 și au avertizat că veniturile ar putea suferi și mai mult dacă producția va scădea. Câmpiile nu au comentat această poveste.

Companiile de conducte pot câștiga niște bani chiar și atunci când petrolul nu curge prin conducte. Producătorii plătesc ceea ce sunt cunoscute sub numele de plăți pentru deficiențe – penalități pentru neexpedierea petrolului. Totuși, aceste plăți sunt mici. Plains a raportat plăți pentru deficiențe de 71 de milioane de dolari în 2020, mai puțin de 4% din veniturile totale din segmentul de transport.

Unele companii iau în considerare modernizarea conductelor pentru a livra lichide în afară de brut, cum ar fi combustibilii regenerabili.

Jim Teague, co-director executiv al Enterprise Products Partners LP, le-a spus recent analiștilor că adresează întrebări de la o companie petrochimică care are nevoie de transport și stocare prin conducte pentru potențiale proiecte de hidrogen.
Veniturile din conducte și servicii brute ale întreprinderii au scăzut cu 35% în 2020. În februarie, a declarat că are contracte pe termen lung pentru a livra aproximativ 1 milion de bpd până în 2028 și mai departe, comparativ cu volumele medii de 2 până la 2,2 milioane bpd din ultimii doi ani.

Compania nu a comentat această poveste.

Pe măsură ce companiile de conducte s-au luptat, rentabilitatea investitorilor a suferit. Indicele Alerian MLP, care urmărește performanța companiilor midstream, a scăzut cu 24% de la începutul anului 2020, comparativ cu un randament de 27% pentru S&P 500.

„Multe companii au trebuit să-și reducă dividendele”, a spus Rob Thummel, senior manager de portofoliu la TortoiseEcofin. „A creat oarecare scepticism pe baza investitorilor cu privire la sustenabilitatea sectorului.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata