Congresul american adoptă o rezoluţie de condamnare a RPDC

Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat marţi seara, 25 mai,  o rezoluţie de condamnare a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord), pentru torpilarea navei militare sud-coreene, Cheonan, în luna martie, într-o zonă maritimă din Marea Galbenă revendicată de ambele ţări, provocând moartea a 46 de marinari, informează Yonhap şi AFP.

Deputaţii americani au aprobat documentul cu 411 voturi pentru şi trei împotrivă.

Printr-o decizie spectaculoasă adoptată în contextul noii crize intercoreene, RPDC a decis marţi ruperea relaţiilor sale cu Republica Coreea (Coreea de Sud), pe care o ameninţase cu „război total”, în cazul impunerii de noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Rezoluţia exprimă „compasiunea” Congresului SUA faţă de familiile celor 46 de marinari sud-coreeni ucişi în recentul incident din Marea Galbenă.

Concluziile comisiei de anchetă au fost respinse de către Phenian, care cere să examineze el însuşi probele administrate.

Deputaţii americani îi cer RPDC „să prezinte scuze pentru acţiunea sa ostilă şi să se angajeze că nu va mai încălca niciodată armistiţiul” între cele două ţări, iar comunităţii internaţionale să ofere tot sprijinul necesar Coreii de Sud, care se pregăteşte să răspundă la „acţiunile Coreii de Nord”.

„Comunitatea internaţională trebuie să dea o replică ostilităţii manifestate de Phenian, obligându-l să se conformeze actualelor sancţiuni ale ONU, examinând noi măsuri multilaterale şi bilaterale”, menţionează un comunicat semnat de Howard Berman, preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Secretarul de stat american Hillary Clinton, aşteptată miercuri la Seul, a declarat că Washingtonul „va coopera cu comunitatea internaţională şi cu colegii chinezi pentru a pregăti un răspuns eficace şi adecvat” RPDC.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata