Consiliul Europei: Legile actuale din Ungaria în domeniul azilului nu sunt conforme cu standardele europene şi internaţionale

27

Legile și practicile actuale din Ungaria în domeniul azilului nu sunt conforme cu standardele internaționale sau europene privind drepturile omului și aproape nimeni nu are acces la protecție internațională în Ungaria, a subliniat miercuri, 13 ianuarie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, informează miercuri MTI.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a invitat pe Nils Muiznieks să intervină ca terță parte cu privire la cazurile ce implică transferul a doi solicitanți de azil din Austria în Ungaria, conform Regulamentelor Dublin.

Muiznieks a afirmat ‘măsurile extrem de restrictive luate în ultimele luni de autoritățile ungare se traduc într-o acțiune deliberată a acestora din urmă de a descuraja solicitanții de azil să intre în țară și să ceară azil acolo’.

‘Procedura de azil este prea rapidă și duce lipsă de măsuri de salvgardare esențiale, condițiile de detenție în cazul azilului sunt problematice și climatul general negativ față de migranți încurajat de autorități nu este favorabil integrării solicitanților de azil și a refugiaților în societatea ungară’, a adăugat el.

Reprezentantul Consiliului Europei a spus că o proporție considerabilă a persoanelor retrimise în Ungaria în conformitate cu Regulamentele Dublin III sunt în prezent în detenție și soluțiile disponibile pentru a contesta arestul nu pot fi considerate eficiente.

După ce autoritățile ungare au introdus măsura conform căreia Serbia este considerată țară terță sigură, ‘persoanele retrimise în Ungaria conform Regulamentelor Dublin sunt expuse unui risc ridicat de a face obiectul deportării în Serbia’, a explicat Nils Muiznieks.

Intervenția ca terță parte este prevăzută de articolul 36 al Convenției Europene privind Drepturile Omului, conform căruia comisarul pentru drepturile omului poate face observații scrise cu privire la toate cazurile actuale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata