Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice din cauza temerilor Covid-19

8

Coreea de Nord a anunțat că nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul acesta, declarând că decizia este de a-și proteja sportivii de Covid-19.

Decizia pune capăt speranțelor Coreei de Sud de a folosi Jocurile pentru a interacționa cu nordul, pe fondul unor discuții transfrontaliere blocate.

În 2018, ambele părți au intrat într-o echipă comună la Jocurile Olimpice de iarnă, care au condus la o serie de summituri istorice.

Phenianul spune că nu are cazuri de virus, dar experții spun că acest lucru este puțin probabil.

Anunțul face din Coreea de Nord prima țară importantă care a sărit peste Jocurile întârziate din 2020 din cauza pandemiei. Evenimentul va începe pe 23 iulie.

Aceasta va fi prima dată când Coreea de Nord ratează Jocurile Olimpice de vară, din 1988, când a boicotat jocurile din Seul în timpul Războiului Rece.
Decizia a fost luată la o reuniune a comitetului olimpic din 25 martie, potrivit unui raport al site-ului de stat Sports din RPDC.

Coreea de Nord a luat măsuri stricte împotriva virusului de când a izbucnit anul trecut. Și-a închis frontierele la sfârșitul lunii ianuarie și ulterior a pus în carantină sute de străini în capitala sa.

De la începutul anului trecut, trenurilor și vagoanelor li s-a interzis intrarea sau ieșirea din Coreea de Nord, majoritatea zborurilor internaționale de pasageri fiind oprite.
Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, spera că jocurile ar putea fi un catalizator pentru progresul între ambele Coree.

Așa fusese cazul în 2018, când Coreea de Nord a trimis 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 în Coreea de Sud, împreună cu oficiali guvernamentali, jurnaliști și un grup de susținători de 230 de membri.

Printre contingent s-a numărat sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Yo-jong – o mișcare care l-a ajutat să inițieze diplomația cu Coreea de Sud și SUA.
Discuțiile care au urmat au condus la o serie de întâlniri istorice, de mare profil, între liderul nord-coreean și fostul președinte american Donald Trump.

Au existat speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor după întâlniri, dar nimic nu s-a concretizat și atmosfera s-a deteriorat de atunci.

Din punct de vedere tehnic, Coreea de Sud și Coreea de Sud sunt încă în război, deoarece nu s-a ajuns la un acord de pace atunci când s-a încheiat războiul coreean, în 1953.

Între timp, în Japonia, un eveniment pregătitor olimpic a fost anulat după ce infecțiile cu Covid au izbucnit într-o tabără de antrenament pentru echipa japoneză de polo în apă – cu șapte persoane care au fost testate pozitiv pentru virus.

Vine după anunțul că plimbarea în Osaka a ștafetei torței olimpice va fi anulată, pe măsură ce infecțiile din oraș vor atinge recorduri.

Au existat îngrijorări tot mai mari în Japonia că mai multe tulpini infecțioase ale virusului ar putea conduce la un potențial al patrulea val al virusului în țară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata