Creşterea cantităţii de e-deşeuri îngrijorează ONU

Potrivit unui raport al ONU, cantităţile de e-deşeuri cresc cu 40 de milioane de tone pe an în lumea întreagă. Deşeurile care provin de la aparatele electronice vot creşte mult din punct de vedere cantitativ în deceniul următor, în ţările în curs de dezvoltare, potrivit unui raport publicat luni, 22 februarie, de Naţiunile Unite.

In India, se aşteaptă o creştere de 500% a deşeurilor informatice până în 2020, faţă de 2007. Cantitatea de e-deşeuri, termen care cuprinde o gamă vastă de produse, de la telefoane la imprimante, televizoare, frigidere, până la alte aparate electrocasnice, creşte pe plan mondial cu 40 de milioane de tone pe an, arată revista Le Nouvel Observateur.

Raportul, prezentat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP – United Nations Environment Programme), prevede că, până în 2020, acest tip de deşeuri va creşte până la 400% în China şi Africa de Sud, faţă de nivelul din 2007.
‘Acest raport aminteşte cât este de urgentă stabilirea unor procedee ambiţioase, reglementate de colectare şi de administrare a e-deşeurilor, prin înfiinţarea unor mari centre în China’, afirmă Achim Steiner, director executiv al UNEP.

China nu este totuşi singura care se confruntă cu această serioasă provocare. India, Brazilia, Mexicul şi alte ţări s-ar putea confrunta cu pagube de mediu şi probleme sanitare, dacă reciclarea e-deşeurilor se face la întâmplare, în mod neoficiaľ, se scrie în raportul pe tema toxinelor emise în cazul deşeurilor arse de unii pentru a recupera ce se mai poate valorifica (cupru sau aur).

Raportul subliniază că Statele Unite sunt primul producător de e-deşeuri, cu 3 milioane de tone/an, urmate de China, cu 2,3 milioane de tone la nivel naţional, fără a mai lua în considerare faptul că ţara primeşte deşeuri din numeroase ţări dezvoltate. Studiul prevede că deşeurile provenite din telefoanele mobile din China vor fi de şapte ori mai mari în 2020, în timp ce în India vor creşte de aproape 18 ori.

Raportul mai prevede transferul unor deşeuri, cum ar fi circuitele imprimate sau bateriile, din ţările cele mai sărace în ţări care aplică norme comparabile cu cele ale OECD şi care sunt mai bine dotate pentru reciclarea lor adecvată.
Ministrul indonezian al mediului, Gusti Muhammad Hatta, a afirmat într-o alocuţiune rostită luni, 22 februarie, că ţara sa este vulnerabilă în faţa traficanţilor de deşeuri periculoase.

Autorităţile indoneziene au descoperit de curând un transport de nouă containere, pline de deşeuri electronice venite din Massachusetts (Statele Unite). ‘În containere se aflau tuburi catodice, monitoare de la calculatoare. Erau resturi de care oamenii se debarasează pentru că toţi vor astăzi ecrane plate’, spune reprezentantul unei ONG americane, precizând că autorităţile locale au trimis înapoi transportul.

Bine organizată, prelucrarea e-deşeurilor ar putea reprezenta totuşi o miză economică, este de părere Konrad Osterwalder, rector al United Nations University. ‘Raportul prezintă tehnologii noi şi noi mecanisme ingenioase care, combinate cu politici naţionale şi internaţionale, ar putea transforma aceste deşeuri în bunuri, creând noi oportunităţi comerciale asociate locurilor de muncă ‘verzi’, notează în final Le Nouvel Observateur.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata