Creşterea temperaturilor din Groenlanda este (încă) în mare parte din cauze naturale

În cea mai mare parte, fenomenul de încălzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei în zona tropicală a Oceanului Pacific și nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.com.

Este cunoscut faptul că temperatura straturilor de suprafață ale apei din oceanul Pacific influențează clima globală la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifică volumul precipitațiilor la nivel global, aducând ploi în America de Nord și secetă în Australia și America Centrală.

Concluziile noului studiu explică de ce Groenlanda și regiunea arctică a Canadei se încălzesc mai repede decât alte regiuni ale planetei. Această creștere a temperaturilor a ridicat semne de întrebare pentru oamenii de știință: Cele mai noi modele de evoluție climatică, așa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC din cadrul ONU), nu au reușit să reproducă această încălzire rapidă observată în zona arctică.

„Fenomenul încălzirii globale din cauza gazelor cu efect de seră rezultate din activitatea umană nu poate explica de ce această regiune se încălzește atât de rapid”, a observat coordonatorul acestui studiu, Qinghua Ding, climatolog la Universitatea din Washington.

În consecință cercetătorii au propus mai multe explicații pentru această încălzire rapidă, așa cum ar fi reacția în lanț care duce la încălzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare.

Însă Ding și colegii săi au observat existența unei legături între temperaturile apei de suprafață din regiunile tropicale și Oscilația Atlanticului de Nord, un model climatic care domină clima arctică. Începând din anii ’90, apa de suprafață caldă din vestul oceanului Pacific și apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilația Atlanticului de Nord (OAN) să genereze un front de presiune ridicată deasupra Groenlandei și a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicată duc la creșterea temperaturilor.

„Am descoperit că între 20% și 50% din încălzirea acestor regiuni are cauze antropice (provocate de oameni), iar celelalte 50% sunt provocate de cauze naturale”, susține Ding în studiul publicat în ultimul număr al revistei Nature.

OAN este un factor climatic major, care afectează extinderea banchizei polare arctice, dar și traseul furtunilor deasupra Americii de Nord, a Atlanticului și Europei.

„Credeam că OAN este un fenomen haotic, care nu are legătură cu condițiile oceanului din zonele tropicale”, explică Shang-Ping Xie, climatolog la Institutul Oceanografic Scripps, care nu a participat însă la acest studiu. „În urma acestui studiu vom putea îmbunătăți predicțiile climatice în zona Atlanticului de nord, unde predicțiile din prezent au o precizie mai mică”, a mai adăugat el.

Legătura dintre Oceanul Pacific și Groenlanda este făcută de așa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt niște ondulații atmosferice prezente în vânturile de mare altitudine care înconjoară Pământul. Distribuția curenților de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific generează o undă Rossby care ajunge , în cele din urmă, să favorizeze încălzirea în Groenlanda.

„Este ca și cum ai lovi atmosfera cu un ciocan într-o regiune specifică, lovitură care generează o undă de șoc ce este resimțită sub forma fronturilor atmosferice de presiune ridicată tocmai în Groenlanda”, explică Ding.

Temperatura oceanului din regiunea tropicală este urmărită de specialiști abia din anul 1979, odată cu lansarea primilor sateliți în acest scop, și de aceea oamenii de știință nu știu dacă temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt, sau vor continua timp de mai multe decade.

„Deocamdată nu dispunem de suficiente date, așa că nu putem ști care este adevărata cauză”, a mai adăugat Ding pentru Live Science.

Una peste alta, însă, „acest studiu demonstrează cât de complexe sunt schimbările climatice”, conform lui Juergen Bader, climatolog la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania, care nu a participat la studiu.

Dacă tendința de evoluție a temperaturilor apei Pacificului se modifică, procesul de încălzire climatică din Arctica ar putea să încetinească în următoarele decade, dar procesul de încălzire globală din cauze antropice pare că va depăși în următorii ani orice proces natural de răcire.

„Este doar o chestiune de timp până când procesul antropic de încălzire globală se va impune drept principala cauză a încălzirii din zona Arctică”, l-a completat Juergen Bader. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata