Crimeea: Un comando de 30 de persoane înarmate controlează clădirile oficiale

21

Un comando de aproximativ 30 de persoane înarmate, în uniforme fără însemne distinctive, a ocupat joi dimineaţă, 27 februarie, în jurul orei locale 04:30, clădirile parlamentului şi cabinetului de miniştri din Simferopol, capitala republicii autonome rusofone Crimeea, zguduită de tensiuni separatiste, şi au ridicat drapele ruseşti, relatează Interfax, Unian şi AFP.

Premierul Crimeii, Anatoli Mohiliov, a confirmat pentru AFP că unele clădiri oficiale au fost ocupate de persoane înarmate. Indivizi cu ‘arme moderne’ au sosit în cursul nopţii, a adăugat el.

Drapelul rus flutura joi dimineaţă deasupra clădirilor parlamentului şi executivului din Crimeea, relatează corespondentul AFP de la faţa locului.

‘Am fost informat că sediul Radei (parlamentul) din Crimeea şi cel al consiliului de miniştri au fost ocupate de persoane înarmate, în uniforme fără semne de identificare’, a scris anterior pe pagina sa de Facebook Refat Ciubarov, unul din liderii tătarilor din Crimeea, comunitatea cu o majoritate musulmană angajată împotriva preşedintelui destituit Viktor Ianukovici.

Crimeea, care a făcut parte mai întâi din cadrul Rusiei, în componenţa URSS, a fost ataşată la Ucraina în 1954, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. Peninsula continuă să găzduiască flota rusă din Marea Neagră la baza istorică din Sevastopol.

Forţele speciale ale poliţiei din peninsulă au fost plasate în stare de alertă, informează în acest context AFP, citându-l pe ministrul interimar de interne Arsen Avakov.

Această măsură, precum şi încercuirea cartierului unde se află parlamentul din Simferopol de către forţele de ordine, este destinată să evite o ‘baie de sânge în rândul populaţiei civile’ şi ‘evoluţia situaţiei spre o confruntare armată’, a indicat Avakov pe pagina sa de Facebook. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata