Criza economică modifică acordurile dintre Gazprom şi consumatorii europeni

Compania rusă Gazprom a dezvăluit noile condiţii din acordurile cu consumatorii europeni, care au fost schimbate ca urmare a crizei economice. Turciei monopolul rus i-a permis să nu preia până la 75% din volumul de gaz contractat, care în 2010 ar urma să se ridice la 30 de miliarde de metri cubi.

Potrivit unor informaţii ale cotidianului rus Kommersant, Turcia, ţară extrem de importantă pentru Rusia în vederea realizării proiectului de gazoduct South Stream, a obţinut cel mai înlesnit regim din partea Gazprom.

Gazprom a anunţat că a îmblânzit în cazul Turciei condiţiile principiului ‘take or pay’ din acordul privind livrările de gaz, permiţându-i să scadă cu 75% volumul de gaz preluat, fără a fi pasibilă de penalizări. De asemenea, în comunicatul Gazprom se spune că monopolul mizează pe o majorare de 1,5 ori a livrărilor de gaz spre Turcia în 2010, până la 30 de miliarde de metri cubi, în special datorită majorării capacităţii gazoductului Blue Stream până la 16 miliarde de metri cubi pe an.

Cei mai mari cumpărători europeni ai gazului livrat de Gazprom – companiile germane E.ON, RWE şi Wingas, cea turcă Botas, cea italiană Eni şi cea austriacă EconGas – solicitaseră încă în 2009 reduceri de preţ şi îmblânzirea condiţiilor ‘take or pay’. Cererea la gazul rusesc a scăzut puternic pe timpul crizei, companiile au redus consumul, fiind ameninţate de amenzi usturătoare.

În total, vânzările Gazprom din Europa au scăzut în 2009 cu 11,7%, încasările au scăzut cu 37,5%, până la 40 miliarde de dolari. Înainte, cumpărătorii erau datori să prea cel puţin 80-90% din volumul de gaz contractat.

Noile condiţii de livrare, în special cele privind diminuarea pragului ‘take or pay’, au fost discutate de Gazprom cu fiecare ţară în mod individual, iar deocamdată rezultatele negocierilor nu au fost dezvăluite. Însă, o sursă de informaţie a cotidianului rus Kommersant, apropiată negocierilor cu Eni, afirmă că un viitor acord cu aceasta ar prevedea scăderea, pentru 2-3 ani, a nivelului minim de gaz preluat de la 85 până la aproximativ 70 la sută.

De asemenea, reprezentanţi ai E.ON Ruhrgas afirmă că au reuşit să lege 15% din volumul livrărilor de preţurile de pe piaţa spot (la ora actuală, de circa două ori mai mici decât preţurile din contract).

Însă, potrivit sursei de informaţie a cotidianului rus, cele mai înlesnite condiţii ‘take or pay’ le-ar fi primit Turcia. Acest lucru ar avea legătură cu necesitatea obţinerii de către Gazprom a permisiunii pentru trasarea gazoductului South Stream din Rusia spre Europa pe fundul Mării Neagre, în apele teritoriale ale Turciei. Potrivit analistului rus Mihail Korcemnkin, ‘această permisiune va costa Gazprom foarte mult’.

Cu toate acestea, expertul turc Sinan Ogan consideră că înlesnirile oferite Turciei au fost dictate pur şi simplu de ‘bunele relaţii dintre Ankara şi Moscova’. Sinan pune la îndoială chiar şi faptul că South Stream va fi construit şi consideră că ar fi mai profitabilă construirea unei ramificaţii a gazoductului Blue Stream.

Ogan consideră că nivelul de consum de 30 de miliarde de metri cubi pentru anul 2010 este posibil pentru Turcia, în cazul în care ţara îşi va menţine actualul ritm de redresare economică. Korcemkin, însă, cataloghează acest volum drept ‘fantezie, necesară pentru fundamentarea de către Rusia a planurilor sale ample privind construcţia de gazoducte’.

Potrivit calculelor analistului rus, Turcia importă în prezent mai puţin de 30 de miliarde de metri cubi de gaz de la toate sursele (în afară de Rusia, mai este vorba de Iran, Azerbaidjan şi livrările de gaz lichefiat).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata