Criză în Thailanda: manifestanţii gata să formeze propriul lor guvern

Manifestanții thailandezi au anunțat joi că sunt gata să își formeze propriul guvern, considerând ‘ilegitim’ guvernul interimar care conduce țara după demiterea premierului Yingluck Shinawatra, relatează France Presse.

‘Mâine vom lua măsuri pentru a desemna un nou guvern‘, a anunțat pentru agenția franceză de presă Akanat Promphan, purtător de cuvânt al protestatarilor. Premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan, numit miercuri, ‘nu are nicio legitimate’, a asigurat el, cu toate că și cadrul legal este respectat în cazul acestui guvern interimar.

Potrivit AFP, este vorba de un membru al ‘clanului Shinawatra’, apropiat al fostului premier Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck și principalul motiv de indignare al manifestanților antiguvernamentali. Șefa executivului a fost demisă miercuri de Curtea Constituțională după ce s-a confruntat cu șase luni de proteste și presiuni publice.

‘Scopul va fi de a alege un guvern care să reprezinte poporul’, a asigurat purtătorul de cuvânt, fidel ideii unui ‘consiliu popular’, neales.

Anunțarea listei acestui ‘guvern’ disident va fi făcută cu ocazia unei mari zile de acțiune vineri, promovată ca fiind decisivă de manifestanți. Sfidarea manifestanților față de sistemul democratic și dorința acestora de a amâna alegerile suscită îndoieli cu privire la aspirațiile lor democratice. Ei sunt sprijiniți de elitele apropiate de familia regală, care văd în ‘clanul Shinawatra’, ce a câștigat toate alegerile legislative începând din 2001, o amenințare la adresa monarhiei, în condițiile în care actualul rege are 86 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata