Crucea Roşie confirmă existenţa unor „închisori secrete” în Afganistan

Există locuri de detenţie la baza aeriană americană din Bagram, în Afganistan, au confirmat marţi, 11 mai,  surse ale Comitetului Internaţional de Cruce Roşie, citate de BBC.

Nouă foşti deţinuţi au relatat pentru BBC că au fost închişi şi supuşi la abuzuri, într-o clădire separată a bazei americane Bagram de pe teritoriul afgan.

Surse militare americane au declarat pentru acelaşi post că în zonă există doar complexul de detenţie Parwan, informaţia privind rele tratamente aplicate deţinuţilor urmând să fie examinată de partea americană.

La sugestia BBC, Crucea Roşie Internaţională i-a cerut în august 2009 comandamentului american să prezinte numele tuturor celor închişi la „Tor Jail” (Închisoarea neagră), cum este denumit de către prizonieri presupusul loc de detenţie de la Bagram.

Recent, BBC a redat relatări ale unor foşti deţinuţi la Bagram, care au declarat că au fost închişi în celule izolate insalubre, unde lumina nu era stinsă niciodată şi nu erau lăsaţi să doarmă de către paznici americani.

Viceamiralul american Robert Harward, care răspunde de locurile de detenţie în Afganistan, a dezminţit existenţa unui asemenea obiectiv secret la baza aeriană Bagram sau abuzarea deţinuţilor, insistând că Parwan este singura închisoare americană în provincia cu acelaşi nume.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata