Dacă mâine ar avea loc alegeri prezidenţiale în Rusia, Putin ar fi votat de 74% dintre ruşi

Dacă mâine ar avea loc alegeri prezidenţiale în Rusia, circa 74% dintre ruşi l-ar vota pe actualul şef al statului Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidenţial, relevă un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VȚIOM), ale cărui rezultate au fost date publicităţii miercuri la Moscova, potrivit TASS şi Gazeta.ru.

Astfel, Putin a atins nivelul maxim în intenţiile de vot din ultimii patru ani, având în vedere că înainte de alegerile prezidenţiale din martie 2012 actualul lider rus era creditat cu 40% din opţiuni, conform VȚIOM.

Totodată, conform Centrului de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, în aprilie 2015 peste 80% dintre ruşi declaraseră că l-ar vota pe Putin pentru un nou mandat prezidenţial.

VȚIOM a realizat sondajul în zilele de 23 şi 24 ianuarie 2016 pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane din 130 de localităţi din cadrul Federaţiei Ruse.

Putin stă bine în sondaje, în pofida crizei economice şi a izolării ţării pe scena internaţională, remarcă o serie de observatori independenţi, care atrag atenţia asupra derivei autoritariste a Moscovei din ultimii ani.

În martie 2012, Putin a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale cu 64% din voturi pentru un mandat de şase ani, după opt ani la preşedinţie şi patru la conducerea guvernului.

Viitoarele alegeri prezidenţiale în Rusia urmează să aibă loc în 2018, iar Putin nu a dat până acum un răspuns clar dacă va participa sau nu la aceste alegeri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata