David Cameron avertizează europenii să nu fie la fel de concilianţi cu Putin cum au fost odată cu Hitler

Premierul britanic David Cameron le-ar fi spus sâmbătă liderilor europeni reuniți la Bruxelles că statele occidentale riscă să facă aceleași greșeli cu politica lor conciliantă față de Vladimir Putin pe care le-au făcut Franța și Marea Britanie față de Hitler în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial, scrie publicația La Repubblica citată miercuri de The Guardian.

Potrivit ziarului italian, care a obținut informații despre discuțiile aprinse de la summitul european, Cameron le-a spus liderilor europeni că Vladimir Putin trebuie împiedicat să pună mâna pe toată Ucraina. Downing Street a refuzat să confirme remarcile primului ministru, dar nu a contestat acuratețea relatării, scrie The Guardian.

De asemenea, Cameron ar fi făcut o paralelă între actuala dilemă a occidentalilor față de Putin și atitudinea lașă a premierului britanic Neville Chamberlain față de Hitler la Munchen în anul 1938, când prin comportamentul lor englezii și francezii l-au încurajat practic pe liderul nazist să invadeze Polonia anul următor, declanșând astfel cel de-al Doilea Război Mondial.

‘Riscăm să repetăm greșelile de la Munchen din anul 1938. Nu putem știi ce va urma (…) De data aceasta nu putem satisface cererile lui Putin. Deja a luat Crimeea și nu îi putem permite să ia toată țara’, a continuat Cameron conform publicației La Repubblica, aceeași care a relatat luni despre conversația telefonică dintre Vladimir Putin și Jose Manuel Barroso, în cale liderul de la Kremlin i-a spus președintelui Comisiei Europene că armata rusă poate ajunge la Kiev în două săptămâni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata