Desertec, o iniţiativă de a produce energie solară în Sahara

28

Fizicianul german Gerhard Knies crede că a găsit în Sahara răspunsul la necesarul de energie pe termen lung al Europei, scrie cotidianul Wall Street Journal în ediţia de miercuri.

Ideea lui Knies pare ‘quijotescă’ aproape în toate sensurile. Ea prevede construirea de zeci de centrale solare în deşertul Africii de Nord şi amplasarea de mii de kilometri de cabluri de alimentare pe sub Marea Mediterană pentru a transporta energia electrică produsă, în Europa.
Knies susţine însă că soluţia sa ar putea furniza 15% din energia necesară continentului european până în 2050, la un cost estimat de 400 miliarde de euro – peste PIB-urile Algeriei, Egiptului, Libiei, Marocului şi Tunisiei luate împreună.

Ceea ce distinge însă ideea lui Knies de un simplu vis idealist este că ea a primit sprijin nominal din partea unora dintre cele mai importante corporaţii europene. Vara trecută, Munchen Re, Siemens AG, Deutsche Bank şi alte nouă companii, germane în cea mai mare parte, au format un consorţiu numit ‘Iniţiativa Industrială Desertec’ pentru a promova planul de furnizare al energiei din surse alternative.

În prezent, fiecare companie implicată contribuie cu 150.000 de euro anual la iniţiativa Desertec, o sumă suficientă pentru a deschide un birou şi a plăti un director care să atragă şi alţi susţinători.
Scepticii arată înspre locurile unde ar fi amplasate centralele prevăzute în proiecte, presărate pe un areal care se întinde din Maroc până în Egipt şi în sus spre estul Mării Mediterane până în Turcia.

Dincolo de faptul că ar tranzita dictaturi şi zonele de război, traseul traversează şi regimuri cu o abordare naţionalistă a resurselor, cum este Libia, ceea ce ar descuraja investiţiile, susţine Samuel Ciszuk, analist pentru IHS Global Insight din Londra.

De asemenea, parlamentarul german Hermann Scheer, preşedinte al EUROSOLAR, un ONG care promovează sursele regenerabile de energie, înşiră o mulţime de motive pentru care trebuie să se îndoiască de Desertec, începând cu tehnologia: centrale termice solare se folosesc de oglinzi pentru a concentra razele solare şi creează abur pentru a activa turbinele care generează energia electrică.

Cele mai multe necesită însă apă pentru răcire şi condensare – o resursă rară în Sahara. Pe de altă parte, susţinătorii Desertec sunt de părere că respectivele centrale ar putea fi construite în apropierea mării şi ar include instalaţii de desalinizare pentru a genera apă proaspătă, chiar dacă analiştii susţin că o astfel de idee s-ar putea dovedi dificilă.

Între timp, analiştii cred că iniţiativa Desertec se va transforma în proiecte mai mici, în apropierea unor oraşe cum este Cairo, unde cererea de electricitate este uriaşă.
În această lună, directorul executiv al Desertec, Paul van Fiul, fost director la o companie de utilităţi din Olanda, a declarat că Marocul a fost de acord să găzduiască primul proiect pilot al Desertec, o instalaţie de 500-1.000 de megawaţi, care va combina producerea de energie solară termică şi fotovoltaică cu cea eoliană.

Iniţiativa Desertec a captat atenţia mass-media europeană şi a politicienilor, deşi nici un guvern nu s-a angajat până acum să o finanţeze. Preşedintele Nicolas Sarkozy a fost un promotor timpuriu al iniţiativei, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a salutat, de asemenea, ideea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News