Dezbinaţi de o femeie: Biserica Ortodoxă Rusă ar putea rupe relaţiile cu una dintre cele mai mari Biserici din Europa Occidentală

Seful Departamentului pentru relatii externe de pe lânga Patriarhia Moscovei, arhiepiscopul Ilarion de Volokolamsk, a declarat ca Biserica Ortodoxa Rusa (BORusa) ar putea rupe in viitorul apropiat relatiile diplomatice cu una dintre cele mai mari Biserici din Europa de Vest: Biserica Evanghelica Luterana din Germania. Motivul unei declaratii atât de dure l-a constituit alegerea in fruntea luteranilor germani a unei femei, fapt care, potrivit ortodocsilor rusi, contravine principiilor evanghelice.

În opinia expertilor, racirea relatiilor dintre cele doua Biserici ar putea duce la cel mai amplu conflict interconfesional din ultimii ani, noteaza cotidianul rus Kommersant.
Ruptura dintre cele doua Biserici ar putea avea loc din cauza alegerii in fruntea Bisericii Luterane a Germaniei a femeii episcop Margo Kässmann. “Pentru sfârsitul lui noiembrie, inceputul lui decembrie era programata aniversarea a 50 de ani de dialog cu Biserica Luterana a Germaniei.

Acest jubileu de 50 de ani va marca in acelasi timp si sfârsitul acestui dialog”, a atentionat arhiepiscopul Ilarion. Potrivit inaltului ierarh rus, problemele dintre cele doua Biserici au aparut din cauza faptului ca BORusa nu recunoaste clerul feminin. “Dialogul ar putea fi continuat, insa apar multe probleme de protocol, explica arhiepiscopul. “Cum ar trebui Patriarhul sa se intâlneasca sau sa se comporte cu ea (cu Margo Kässmann) ?”

Dupa cum explica seful Departamentului pentru comunicatii din cadrul Patriarhiei de la Moscova, preotul Gheorghi Zaversinski, “episcopatul feminin contravine principiilor evanghelice, iar in scriptura nu se spune ca o femeie poate fi episcop”. “De aceea, nu pot exista relatii intre cele doua Biserici. Mai degraba, vor fi elaborate noi forme de comunicare – ca intre doua organizatii sociale”, considera parinte le Zaversinski.

Episcopul Margo Kässmann din Hanovra a fost aleasa in fruntea Bisericii Evanghe lice Luterane a Germaniei (care reuneste circa 24 de milioane de protestanti) in timpul Sinodului din 28 octombrie al Bisericii. Kässmann are 51 de ani, este divortata si are patru fete.
La rândul lor, luteranii rusi manifesta intelegere fata de pozitia BORusa.

“Noi nu avem cler feminin, deoarece implementarea unei atare practici nu este o actiune biblica”, a declarat pentru Kommersant seful Secretariatului Biseric i Luterane de Ingria (Rusia), parintele Aleksandr Prilutki. “Consider ca acest fenomen este semnul unei crize ce se inregistreaza in societatea occidentala”.

“Relatiile noastre cu protestantii occidentali s-au complicat in ultimul timp, cauza acestui lucru constituind-o liberalismul din practica lor clericala”, isi exprima regretul si seful Uniunii crestinilor evanghelici din Rusia, Constantin Bendas. “Din pacate, Occidentul a inceput sa se abata de la principiile evanghelice, iar suedezii au depasit deja orice limita, alegând drept episcop o lesbiana”, a mai spus Bendas.

În opinia directorului Institutului pentru Religie si Drept de la Moscova, Roman Lunkin, daca sistarea dialogului va avea loc, se va putea vorbi despre ruperea relatiilor diplomatice dintre crestinii germani si ortodocsii rusi, “ceea ce ar putea duce la cel mai mare din ultimii ani conflict interconfesional. De altfel, declaratiile reprezentantilor BORusa au constituit deja obiectul critic ilor din partea aparatorilor drepturilor omului.

“Daca oamenii cred in Hristos, ce conteaza cine le va aduce mesajul Lui: un barbat sau o femeie?”, isi exprima nedumerirea directorul miscarii “Pentru drepturile omului”, Lev Ponomariov. “BORusa luneca din ce in ce mai mult pe panta radicalismului ideologic, in timp ce crestinii occidentali se adapteaza lumii contemporane, in care femeile si barbatii au drepturi egale”, afirma Ponomariov, citat in final de Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata