Dezgheţarea conflictului din Transnistria, în interesul UE, SUA şi Rusia

‘Conflictele îngheţate’ din spaţiul post-sovietic şi-au confirmat în mare parte numele, în ultimii 20 de ani. Cu doi ani în urmă, intervenţia Rusiei a adus o serie de conflicte – disputele Georgiei cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud – într-un periculos punct de fierbere.

Recent însă, Rusia a jucat un rol diferit şi potenţial pozitiv în încălzirea unui conflict îngheţat dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria, ceea ce ridică posibilitatea unică de a se pune capăt unui conflict cu implicaţii pentru Rusia, Europa şi Statele Unite înainte ca acesta să intre în cel de-al treilea deceniu de existenţă, susţin Lyndon Allin şi Matthew Rojansky în ediţia de marţi a cotidianului Moscow Times.

Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în timpul destrămării Uniunii Sovietice. Scurtul război care a urmat a fost rapid oprit de către forţele ruse, care au rămas pe teritoriul moldovean, împreună cu un arsenal masiv din epoca sovietică.

În urma unui summit desfăşurat în luna iunie între Rusia şi Uniunea Europeană, au existat relatări că preşedintele Dmitri Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel au discutat situaţia şi că Moscova ar putea fi pregătită să susţină o soluţionare de durată a conflictului, şi, eventual, să retragă o parte din forţele din Transnistria în schimbul unui regim de călătorie fără viză în Europa pentru cetăţenii săi.

Această întâlnire a urmat unei întrevederi desfăşurate la Kiev între Medvedev şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici în luna mai, prilej cu care cei doi lideri au declarat conflictul din Transnistria drept o prioritate de top pentru ambele ţări.
Pe scurt, Rusia ar putea fi pregătită să ia în considerare renunţarea la un punct de sprijin militar la frontiera sud-estică a UE – şi pe flancul de vest al Ucrainei – în schimbul unui acces mai semnificativ pe pieţele europene.

Rusia pare să recunoască acum faptul că interesele sale economice sunt mai importante decât costisitoarea proiecţie a puterii sale militare în regiune. Astfel oferirea unei concesii intereselor europene şi SUA în soluţionarea acestui conflict îngheţat ar consolida puterea unei Rusii care urmăreşte să coopereze pe plan economic cu Occidentul şi să primească asistenţă pentru îndeplinirea obiectivelor de pe agenda sa de modernizare internă.

Rezolvarea conflictelor este, evident, o prioritate pentru cooperarea dintre UE şi Rusia. Transnistria face Moldova vulnerabilă şi mai puţin prosperă, iar acest fapt constituie un potenţial vid de securitate la graniţa UE, scriu cei doi autori.
Rezolvarea conflictului privind Transnistria este totodată cheia integrării eventuale a Moldovei în Europa. De asemenea, un dezgheţ ar ajuta la normalizarea şi stabilizarea poziţiei unice a Ucrainei, între Rusia şi Occident, prin creşterea gradului de securitate şi de transparenţă a interacţiunilor la frontiera sa de vest.

Rusia poate juca un rol productiv prin încurajarea autorităţilor din Transnistria să fie de acord cu o forţă internaţională de menţinere a păcii care ar permite în cele din urmă UE să îndeplinească cele mai multe sarcini.
Deşi ar putea fi dificil ca Rusia să renunţe la rolul său tradiţional de patron exclusiv al Tiraspolului, Moscova ar obţine beneficii considerabile din demonstrarea angajamentului său ca actor responsabil în sistemul de securitate european.

De asemenea, este în interesul atât al Statele Unite cât şi al Rusiei să vadă că UE îşi asumă o mai mare iniţiativă în abordarea acestei provocări din curtea proprie. Germania, care a investit un capital diplomatic considerabil în ultimele luni, şi România, care a subliniat recent că soluţionarea acestui conflict este o prioritate, ar trebui să militeze ca UE să vorbească pe o singură voce şi să le reamintească liderilor moldoveni că provocări naţionaliste nu servesc propriilor interese pe termen lung în ceea ce priveşte integrarea europeană.

UE poate face, de asemenea, chiar acum Moldova mai atractivă pentru locuitorii din Transnistria, prin identificarea unui mecanism de călătorie fără viză pentru moldoveni în Europa.

Citește și
1 Comentariu
  1. vitali spune

    O uniune existenta si prospera se preocupa de viitor. Ce preocupari avea alta uniune ,care nu era deloc prospera … , este greu de inteles … P.S. In Federatia Rusa foarte multi nu vor recunoasca posibilitatea unei perspective optime , in relatiile cu Uniunea Europeana, iarasi -greu de inteles …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata