Directiva CE privind drepturile consumatorilor a intrat în vigoare din 13 iunie

Directiva Uniunii Europene privind drepturile consumatorilor a intrat în vigoare din 13 iunie și începând cu această dată se aplică și în România actele legislative naționale care transpun această directivă.

Printre avantajele aplicării noii directive se numără eliminarea tarifelor și costurilor ascunse la servicii de Internet, o mai mare transparență a prețurilor, interzicerea opțiunilor predefinite pe site-urile Internet și termenul de 14 zile în care se poate renunța la un contract de vânzare-cumpărare și la bunul achiziționat.

De asemenea, directiva prevede pentru consumatori drepturi consolidate în ceea ce privește rambursarea produsului cumpărat, introducerea unui model de formular UE de renunțare la contract, eliminarea suprataxelor pentru utilizarea cărților de credit și a liniilor directe de asistență, informații mai clare cu privire la responsabilitatea plății aferente returnării bunurilor, o mai mare protecție a consumatorilor în ceea ce privește produsele digitale și normele comune pentru întreprinderi, care vor facilita schimburile comerciale ale acestora în întreaga Europă.

„Armonizarea legislației românești cu normele europene este o permanentă preocupare a ANPC. Respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor atât în țară, cât și în spațiul comunitar este principalul nostru scop, drept pentru care depunem toate eforturile pentru realizarea acestuia.

Vreau să-i asigur pe consumatori că ANPC face toate demersurile atât în ceea ce privește legislația din domeniu și o permanentă actualizare atât cu normele europene, cât și cu sesizările și tendințele pieței actuale, dar și demersurile noastre de prevenire, supraveghere și control al pieței. Transpunerea directivei privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii este un succes care vine în sprijinul consumatorilor”, a precizat președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata