Dispută în Danemarca asupra planului de a reduce salariul minim pentru lucrătorii imigranţi

Danemarca a devenit scena unei dispute politice după ce unul dintre membrii partidului aflat la guvernare a propus reducerea salariului minim pentru lucrătorii imigranţi pentru a-i ajuta pe aceştia să obţină locuri de muncă, relatează cotidianul britanic The Independent.

Controversata propunere a fost făcută de Karsten Lauritzen, purtătorul de cuvânt pe probleme de imigraţie al partidului premierului Lars Rasmussen, Venstre, care guvernează alături de conservatori.
‘Salariul minim ridicat din Danemarca acţionează ca o barieră care împiedică imigranţii să obţină locuri de muncă. Dacă vrem să iasă din ghetouri va trebui să îi plătim mai puţin’, a precizat Lauritzen pentru ziarul Berlingske Tidene.

În prezent, populaţia imigrantă a Danemarcei este estimată la 450.000 de persoane, reprezentând aproximativ 12% din populaţie. Lauritzen a propus ca lucrătorilor imigranţi să li se plătească circa 50 de coroane daneze (6,50 euro) pe oră în primele şase luni, faţă de salariul minim mediu pe economie de 100 coroane pe oră, argumentând că un sistem de salarizare pe două niveluri i-ar ajuta pe imigranţi să obţină locuri de muncă, ceea ce ar putea duce ulterior la o angajare stabilă.

Propunerea a fost contestată vehement de către partidele de stânga din Danemarca, dar a provocat nemulţumiri şi în cadrul partidului lui Lauritzen. Spre exemplu, colegul său de partid, ministrul pentru imigraţie, Birthe Hornbech, a intrat în conflict public cu Lauritzen, chiar dacă acesta este purtătorul de cuvânt pentru ministerul pe care aceasta îl conduce. ‘Ideea este dezagreabilă, deoarece stigmatizează imigranţii’, a subliniat Hornbech.

De asemenea, partidul de extremă-dreapta care a candidat la alegeri pe baza unei platforme anti-imigraţie, a declarat că propunerea duce la ‘discriminare’, deoarece astfel ar putea fi luate locurile de muncă ale danezilor.
Cu toate acestea, propunerea lui Lauritzen s-a bucurat de susţinerea ministrului muncii, Inger Stojberg, şi a lui Naser Khader, purtătorul de cuvânt pe probleme de imigraţie al partidului conservator aflat la putere alături de Venstre.

Khader, care provine la rândul său dintr-un mediu imigrant, sprijină ideea lui Lauritzen, însă susţine că salariile mai mici s-ar putea aplica doar imigranţilor care sosesc în ţară fără nicio cunoaştere a limbii daneze şi ale căror calificări nu au fost recunoscute. El citează cazul imigranţilor bine educaţi din ţări cum ar fi Irakul, în privinţa cărora insistă că ar lucra bucuroşi pentru un salariu mai mic dacă aceasta ar presupune un loc de muncă stabil.

Controversa creată în Danemarca de propunere aduce aminte de scandalul generat în Germania luna trecută după ce un membru al partidului cancelarului Angela Merkel, CDU, a propus ca imigranţii să fie supuşi unor teste de cunoştinţe înainte de a le fi permis să intre în ţară. Ideea a fost ulterior respinsă ca discriminatorie, însă teama privind o imigraţie necontrolată rămâne ridicată în Germania.

Săptămâna trecută, Ole Schröder, ministrul adjunct de interne, a respins categoric planurile UE de a raţionaliza politica de azil a Germaniei. Între timp, în Olanda, controversatul parlamentar anti-musulman, Geert Wilders, şi-a făcut publice planurile de a forma o alianţă occidentală internaţională dedicată interzicerii imigraţiei din ţările musulmane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata