Doneţk / Lugansk: Preşedintele Petro Poroşenko aprobă planul de eliberare

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a aprobat planurile de eliberare a orașelor Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, controlate în prezent de așa-numitele forțe de autoapărare separatiste, a anunțat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Mihail Koval, informează marți agenția de presă Ria Novosti.

‘Poroșenko a aprobat planurile de eliberare a Donețkului și Luganskului’, a afirmat Koval, citat de agenția ucraineană de presă Unn.

Forțele de securitate au în vedere, potrivit acestuia, ‘blocarea’ celor două orașe pentru a-i forța pe rebeli să depună armele.

La sfârșitul săptămânii trecute, insurgenții proruși s-au retras din Slaviansk, Kramatorsk, Artiomovsk și Drujkovka pentru a se replia la Donețk și Lugansk, ultimele citadele ale rebelilor în estul rusofon al Ucrainei.

În timp ce armata ucraineană invocă o victorie majoră și ‘fuga rebelilor’ din teritoriile ocupate, aceștia din urmă vorbesc de o ‘retragere tactică’, care urmărește ‘cruțarea populației civile’. Or, numai orașul Donețk numără aproape un milion de locuitori, remarcă în acest context agenția de presă rusă Ria Novosti.

Un armistițiu este posibil numai cu condiția ca rebelii să depună armele, a declarat luni seara șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Valeri Cialâi, comentând apelurile Moscovei și ale altor actori internaționali cu privire la încetarea focului în estul Ucrainei, unde continuă ofensiva trupelor guvernamentale.

‘Îndrăznesc să spun că încetarea unilaterală a focului s-a dovedit absolut ineficientă. Acum poate fi vorba doar de un armistițiu bilateral’, a afirmat înaltul oficial ucrainean într-o declarație pentru canalul de televiziune local ICTV.

Oferta de amnistie pentru cei care nu au comis crime grave rămâne în vigoare, a mai spus el, adăugând că mulți rebeli au început să treacă de partea armatei în ultimele zile.

Condiționarea de către Kiev a încetării focului în estul Ucrainei de capitularea rebelilor creează probleme în cadrul negocierilor pentru soluționarea crizei ucrainene, declarase anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, negocierile sunt împinse la ora actuală într-un plan secund, autoritățile ucrainene încercând neutralizarea totală a rebelilor, într-un timp cât mai scurt.

Armata va bloca orașele Lugansk și Donețk pentru a nu le permite rebelilor să iasă, a subliniat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașcenko, având în vedere încercuirea celor două localități.

‘În acest moment, noi am blocat Donețk și Lugansk. Civilii care prezintă acte de identitate sunt liberi să părăsească orașele după o verificare a mijloacelor de transport cu care se deplasează privind prezența armelor și materialelor explozive’, a indicat el.

Reprezentantul administrației prezidențiale ucrainene a avertizat că insurgenții care vor încerca să scape din încercuire vor fi reținuți, potrivit Ria Novosti.

Kievul a lansat la 15 aprilie o operațiune specială de anvergură împotriva rebelilor proruși din sud-estul Ucrainei, care au pus mâna pe arme și au ocupat clădiri guvernamentale, constituindu-și propriile organe de guvernare, ca răspuns la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici de la putere la 22 februarie, scrie agenția de presă menționată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata