„E timpul să mergem mai departe”: Portugalia ușurează blocările COVID-19

12

Ochii lui Pedro Costa scânteiau de bucurie, când Portugalia a intrat luni în cea de-a doua fază de blocare a COVID-19, permițându-i în cele din urmă să-i întâmpine pe clienții fideli la micul său chioșc de cafea din inima Lisabonei.
„Acest blocaj a fost mai dureros, dar este pozitiv că redeschidem”, a spus tânărul de 30 de ani. „Este cea mai bună zi: repornirea. Este timpul să mergem mai departe și sper că nu va trebui să facem un pas înapoi „.

Portugalia a impus blocarea în ianuarie pentru a controla ceea ce era atunci cea mai gravă creștere a COVID-19 din lume, dar regulile stricte au fost relaxate treptat începând cu 15 martie, când s-au redeschis saloane de coafură, librării și școli pentru elevii mai mici.

Luni, terasele cafenelelor și restaurantelor, muzeelor, piețelor și târgurilor nealimentare, magazinelor mici, școlilor medii și sălilor de sport li s-a permis deschiderea porților.

La sala de sport Lemonfit de la Lisabona, coordonatorul Joana Silva, în vârstă de 33 de ani, a fost încântată să ajute oamenii să revină în formă după mai bine de două luni de blocare.

„Impactul pe care coronavirusul l-a avut asupra sălilor de sport a fost devastator”, a spus Silva, fiind prima care a revenit la antrenamente. „Încă îl evaluăm, dar a fost, fără îndoială, dezastruos, nu numai la nivel financiar, ci și fizic și psihologic.”

Iolanda, iubitoarea gimnasticii, care obișnuia să meargă la sala de sport Lemonfit de cinci ori pe săptămână, nu putea fi de acord mai mult.

„A fost rutina mea și dintr-o dată acea rutină s-a încheiat și am rămas acasă, așa că nu a fost ușor”, a spus ea.

Portugalia a suferit 823.355 de cazuri și 16.879 de decese, dar ratele de infecție au încetinit.

Dacă situația continuă să se îmbunătățească, cinematografele, centrele comerciale, spațiile interioare ale restaurantelor și alte afaceri neesențiale se vor redeschide peste două săptămâni.

Părinții au fost, de asemenea, fericiți să-și vadă copiii revenind la cursuri.

„Este o ușurare, deoarece cursurile online nu sunt ușoare”, a spus Vania Azevedo, în vârstă de 35 de ani, stând în fața unei școli din Lisabona, împreună cu doi dintre copiii ei. „A fost stresant”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata