Este puțin probabil ca Australia să redeschidă complet granița în 2021, spun oficialii

18

Este puțin probabil ca Australia să își deschidă complet granițele în 2021, chiar dacă cea mai mare parte a populației sale va fi vaccinată anul acesta, așa cum era planificat, spune un înalt oficial din sănătate.

Secretarul Departamentului Sănătății, Brendan Murphy, a făcut prezicerea după ce a fost întrebat despre escaladarea coronavirusului în alte națiuni.

Dr. Murphy a condus acțiunea timpurie a Australiei de a-și închide frontierele în martie anul trecut.

„Cred că vom merge aproape tot anul acesta cu restricții substanțiale la frontieră”, a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation luni.

„Chiar dacă avem o mulțime de populație vaccinată, nu știm dacă aceasta va împiedica transmiterea virusului”, a spus el, adăugând că el crede că cerințele de carantină pentru călători vor continua „pentru o perioadă de timp”.

Cetățenilor, rezidenților permanenți și celor cu scutiri li se permite să intre în Australia dacă finalizează o carantină hotelieră de 14 zile pe cheltuiala lor.

Qantas – transportatorul național australian – a redeschis rezervările la începutul acestei luni, după ce a declarat că se așteaptă ca, călătoriile internaționale să „înceapă să repornească din iulie 2021”.
Cu toate acestea, a adăugat că acest lucru depinde de decizia guvernului australian de a redeschide frontierele.

Un program de vaccinare urmează să înceapă în Australia la sfârșitul lunii februarie. Autoritățile locale au rezistat apelurilor pentru a accelera procesul, acordând mai mult timp pentru aprobări de reglementare.

Australia a raportat până acum 909 de decese și aproximativ 22.000 de cazuri, mult mai puține decât multe națiuni. Luni a raportat zero infecții cu transmitere locală.

Experții au atribuit o mare parte din succesul Australiei blocării rapide a frontierei – care a afectat călătorii din China încă din februarie – și unui sistem de carantină hotelieră pentru persoanele care intră în țară.

Focarele locale au fost cauzate de încălcări de carantină la hotel, inclusiv un al doilea val în Melbourne. Locuitorii orașului au suportat anul trecut un blocaj strict de patru luni pentru a suprima cu succes virusul.

Alte focare – inclusiv una din Sydney care a infectat aproximativ 200 de persoane – au determinat închiderea frontierelor interne între state și alte restricții în perioada Crăciunului.

Statul Victoria a declarat luni că va permite din nou intrarea rezidenților din Sydney în afara „punctelor fierbinți” desemnate, după o scădere a cazurilor.

În timp ce măsurile au fost lăudate, mulți le-au criticat și pentru separarea familiilor peste granițele statului și deteriorarea afacerilor.

Dr. Murphy a spus că răspunsul global al virusului australian a fost „destul de bun”, dar el crede că națiunea ar fi putut introduce măști de față mai devreme și să-și îmbunătățească protecția în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă.

În ultimele zile, Australia a acordat intrarea a aproximativ 1.200 de jucători de tenis, personal și oficiali pentru Australian Open. Contingentul – care a înregistrat cel puțin nouă infecții – se află în carantină.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News