Expoziţie la Memorialul de la Verdun: „Francezii şi românii în Marele Război”

La Memorialul de la Verdun s-a deschis o expoziţie intitulată ‘Francezii şi românii în Marele Război’, care oferă un alt mod de abordare a istoriei Primului Război mondial, informează site-ul La Plume culturelle, care precizează că expoziţia este deschisă până la 11 iulie.

‘Este un subiect care nu a mai fost abordat până acum’, afirmă Marie-Estelle Tillard, organizatoarea expoziţiei. În 1916, România a intrat în tabăra Aliaţilor. În cadrul unei misiuni de asistenţă, Franţa trimite în România 1.150 de soldaţi cu misiunea de a pregăti armata română pentru înfruntarea cu puterile duşmane (Austria-Ungaria şi Bulgaria).
Expoziţia prezintă cincisprezece panouri, pe care se află fotografii şi diverse piese autentice, ca de exemplu chipie, săbii, uniforme, care evocă diferitele operaţiuni militare derulate de România, printre care şi bătălia de la Mărăşeşti.

‘Acest moment, care pentru români este ceea ce pentru francezi a fost bătălia de la Verdun, simbolizează eroismul soldaţilor’, potrivit expertei în istorie.
Toate piesele de arhivă au fost puse la dispoziţie de Institutul de comunicare şi producţie audiovizuală al Armatei franceze (ECPAD). Cele mai preţioase sunt, fără îndoială, cele referitoare la generalul Berthelot, aproape necunoscut în Franţa, dar considerat un erou în România.

Trimis de generalul Joffre ca să-i ajute pe militarii români, această figură emblematică ocupă o mare parte a expoziţiei, cu decoraţiile militare primite şi diverse obiecte personale. Vizitatorii descoperă o parte a istoriei pe care poate că o ignorau. Ei află, de asemenea, şi de legătura de prietenie dintre acesta şi regina Maria, ea însăşi angajată ca infirmieră în timpul conflictului. Este motivul pentru care aceste două personaje centrale din Primul Război mondial din România figurează pe afişul expoziţiei.

‘Înainte de război, exista deja un curent francofil în România’, adaugă Marie Estelle Tillard. Intervenţia militară franceză a contribuit cu siguranţă la consolidarea prieteniei franco-române. Legătura între cele două naţiuni este evocată pe panoul intitulat ‘Prietenia franco-română’.
Pe acest panou se poate citi: ‘Dincolo de aspectul militar, misiunea lui Berthelot în România este o ocazie pentru cele două popoare ca să se cunoască mai bine’. Un alt element interesant este expunerea unor piese rare, şi anume hainele purtate de prizonieri români descoperite într-un lagăr din Alsacia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata