Feminicid 0 în doar 5 ţări europene

Monaco, Malta, Liechtenstein, Islandia şi Andorra au avut zero crime împotriva femeilor între 2000 şi 2006, în timp ce în Spania violenţa conjugală a crescut cu 15% în această perioadă. Există prin urmare cinci ţări, din 70 analizate, unde telejurnalele nu difuzează ştiri despre crime în familie.

Altfel spus sunt ţări care ‘nu îşi omoară femeile’, cum a rezumat Jose Sanmartín, director la Instituto Centro Reina Sofía (ICRS), deşi aceste ţări nu au legi specifice de luptă împotriva violenţei domestice, notează ziarul ABC.
Nu există vreun motiv ştiinţific care să explice de ce în aceste ţări femeile nu sunt asasinate ca în restul lumii, dincolo de dimensiunile geografice reduse, care ajută la o colaborare a tuturor forurilor la sarcinile de prevenire.

Un studiu condus de Sanmartin discerne datele studiate în 70 de ţări, după recompilarea cifrelor furnizate de 300 de instituţii, în principal Ministerele de Interne şi de Justiţie. Raportul face de asemenea distincţie între ‘feminiciduľ, sau asasinatele de femei, comise de o rudă (violenţă domestică) sau de soţ sau partener (violenţă conjugală propriu-zisă).

Spania nu se află pe un loc prea bun în această analiză de 70 de ţări. Ca cifre, Spania ocupă un loc de mijloc, cu 36 de feminicide comise între 2000 şi 2006. În total, asasinatele de femei de mâna soţilor sau foştilor soţi şi cele comise de o rudă apropiată au crescut în Spania cu între 15,16% şi 6,7% respectiv în această perioadă, contrar majorităţii ţărilor analizate care au înregistrato scădere importantă a feminicidelor. ‘Femeile în Spania par să fie mai sigure pe stradă decât în propria casă’, deoarece şapte din zece victime au fost asasinate la domiciliu, arată Sanmartin.

Potrivit studiului săi, cifrele feminicidelor strânse în 44 de ţări (63% europene) arată că în medie în 2006 au existat 19,4 de victime la un milion de femei de peste 15 ani. Indicele este ‘foarte alarmant” în America, unde media este de 40 de victime la un milion de femei (45 în America Centrală şi de Sud). Europa se află sub medie, cu 10 decese la un milion, iar Spania cu 5 victime la un milion de femei. În fruntea acestui clasament se află Salvador, cu 129 de feminicide la un milion de femei, Guatemala, cu 93; Lituania, cu 51; Columbia, cu 50 şi Honduras, cu 45.

Media asasinatelor comise de parteneri sau soţi în Spania este de 3 la un milion de femei, iar în privinţa asasinatelor comise de rude, ICRS conchide pe baza datelor că Spania ocupă locul 30 în acest ranking, cu patru victima la un milion, fiind a cincea ţară unde a crescut cel mai mult acest tip de violenţă în această perioadă, deşi media este mai mică decât cea finlandeză, de exemplu, (13 la un milion), norvegiană (6) şi germană (5), unde bilanţul femeilor ucise de o rudă a crescut cu 6, 3 la sută.

În privinţa violenţei conjugale (uciderea partenerei sau a soţiei) studiul arată că în 11 din 35 de ţări analizate, asasinatele au scăzut între 2000 şi 2006, în timp ce în Spania media a fost de 3 victime la un milion de femei, sub cea mondială şi europeană. Totuşi, studiul relevă că aceste cazuri au crescut în această perioadă cu „aproape 16%”, fapt ce plasează Spania pe locul 3 între cele 4 ţări unde a crescut cel mai mult violenţa de acest tip. În faţă se plasează doar Cipru (cu o creştere de 277,13% ) şi Columbia (cu 51,28%).

În aceste ţări, asasinatele au fost comise cu arme de foc, în timp ce în Spania cu armă albă. Studiul că femeile care cad victimă sunt din ce în ce mai tinere: şapte din zece au vârste între 19 şi 44 de ani, însă marea parte a victimelor au vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani. Pe de altă parte în peste jumătate din cazuri, asasinatele sunt comise în procesul de separare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata