FMI sprijină măsurile neconvenţionale de politică monetară dacă sunt însoţite de reforme structurale

25

Țările ar trebui să continue măsurile neconvenţionale de politică monetară, dacă acestea sunt însoţite de reforme structurale şi o inflaţie scăzută, a afirmat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Declaraţia sa vine după ce o zi după ce şeful Băncii Centrale a Indiei, Raghuram Rajan, a cerut băncilor centrale din întreaga lume să adopte un sistem pentru evaluarea impactului mai amplu al acţiunilor lor, inclusiv al măsurilor neconvenţionale de politică monetară aflate în vigoare în acest moment.

„Politicile monetare neconvenţionale ar trebui continuate în acele state în care inflaţia este foarte scăzută şi unde politica monetară este însoţită de alte măsuri adoptate de autorităţi în domeniul reformelor structurale şi fiscale”, le-a declarat jurnaliştilor Christine Lagarde, la sfârşitul unei conferinţe desfăşurate în India, la New Delhi.

Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile şi să majoreze achiziţiile de active pentru a opri răspândirea inflaţiei extrem de scăzute la ansamblul economiei, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi.

„Este crucial să evităm efectele secundare„, a declarat Mario Draghi, la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară la care BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa, dobânda de bază la nivelul zero şi a majorat, peste aşteptări, achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Măsurile neconvenţionale de politică monetară ale BCE, care a adoptat al doilea pachet de stimulente în ultimele trei luni, au pus sub presiune moneda euro, ceea ce a ajutat acţiunile europene, în condiţiile în care un euro mai slab face exporturile companiilor europene mai ieftine peste hotare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata