Fotbal: Echipele Braziliei şi Croaţiei dau lovitura de start a ediţiei 2014 a Cupei Mondiale

Brazilia, echipa gazdă, și Croația vor juca meciul inaugural al Cupei Mondiale de fotbal 2014, una dintre cele mai așteptate și mai contestate, joi, de la ora 23,00 (ora României), pe Arena Corinthians din Sao Paulo.

Brazilienii sunt o națiune a fotbalului și așteaptă de 64 de ani să câștige titlul mondial pe teren propriu și să șteargă din memorie eșecul înregistrat în 1950 pe ”Maracana”, când Uruguayul se impunea cu scorul de 1-0 și cucerea Cupa ”Jules Rimet”. Brazilia țintește acum al șaselea său titlu mondial, după cele din 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. Selecao a mai jucat meciul de deschidere la trei Cupe Mondiale, învingând Scoția (1998) și Mexic (1950) și remizând cu Iugoslavia (1974).

Mulți brazilieni protestează împotriva Cupei Mondiale, a cărei organizare s-a făcut cu eforturi financiare uriașe, pe care contestatarii nu le consideră justificate, în condițiile în care domenii precum transporturile, sănătate sau educația suferă. Sao Paulo, gazda meciului de deschidere, a fost perturbat recent de o grevă a angajaților de la metrou, suspendată pentru moment, mișcări împotriva Cupei Mondiale având loc în întreaga țară, încă de la Cupa Confederațiilor de anul trecut.

Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a apărat organizarea controversată a Cupei Mondiale, afirmând că Brazilia „este pregătită, atât pe teren cât și în afara lui”. Rousseff, candidată pentru un nou mandat în luna octombrie, s-a lansat într-o pledoarie asupra binefacerilor Cupei Mondiale pentru țară. „Noi am construit, am îmbunătățit aeroporturi, porturi, șosele, poduri, căi de acces, linii de transport rapide și am făcut-o în primul rând pentru brazilieni”, a afirmat ea. Șeful statului a lansat un mesaj de bun venit celor aproximativ 600.000 de suporteri străini așteptați în țară și i-a invitat pe brazilieni să-i întâmpine călduros.

Meciurile competiției din Brazilia vor fi găzduite de 12 stadioane din tot atâtea orașe, Arena da Amazônia din Manaus, Arena da Baixada din Curitiba, Arena das Dunas din Natal, Arena de Sao Paolo (Arena Corinthians), Arena Pantanal din Cuiaba, Plácido Aderaldo Castelo din Fortaleza, Maracana din Rio de Janeiro, Arena Fonte Nova din Salvador, Stadionul Nacional Mané Garrincha din Brasilia, Stadionul José Pinheiro Borda din Porto Alegre, Itaipava Arena Pernambuco din Recife și Mineirao din Belo Horizonte. Finala este programată în data de 13 iulie, pe Maracana.

Ceremonia de deschidere va dura 25 de minute și la ea vor participa 600 de artiști, gimnaști sau specialiști brazilieni în capoeira, festivitatea urmând să aducă ”un omagiu celor trei bogății ale Braziliei: natura, poporul și fotbalul”.

Cântăreața americană Jennifer Lopez va interpreta „We Are One” împreună cu rapperul Pitbull, cântăreața braziliană Claudia Leitte și grupul de percuție brazilian Olodum la finalul ceremoniei de deschidere.

Balonul oficial al Mondialului de fotbal 2014, botezat ”Brazuca”, prezintă linii roșii, albastre și verzi pe un fond alb. El cântărește 437 de grame și a fost testat timp de doi ani și jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă. Numele i-a fost ales în septembrie 2012 de internauți în urma unui vot la care au participat un milion de fani brazilieni. Internauții au avut de ales între ”Brazuca”, ”Bossa Nova” și ”Carnavalesca”.

Fuleco este mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal 2014, un micuț animal brazilian, un tatu cu trei dungi amenințat cu dispariția. Tatu-ul este supranumit de brazilieni „tatu-bola”, întrucât se rostogolește atunci când este în pericol, singurul său mod de a se apăra, acesta fiind și motivul pentru care a fost ales să devină mascota Cupei Mondiale din 2014. Peste 1,7 milioane de persoane au votat pentru a alege numele micuțului animal, care cântărește mai puțin de 1 kg și se hrănește cu furnici, rădăcini și fructe. „Fuleco” este o combinație de cuvinte în limba portugheză, fotbal (futebol) și ecologie (ecologia). El este urmașul lui Zakumi (de la CM din 2010 din Africa de Sud) și Goleo (CM din 2006 din Germania).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata