Franta ar putea introduce din 2010 o taxă pe emisiile de CO2

Franta ar putea introduce din 2010 o taxa pe emisiile de dioxid de carbon, care sa descurajeze consumul excesiv de resurse de combustibili fosili, recomanda un raport ce va fi prezentat marti guvernului, informeaza AFP si Reuters.

Documentul elaborat de o comisie condusa de fostul premier socialist Michel Rocard, propune taxarea cu 32 euro pentru fiecare tona de CO2 emisa in atmosfera din 2010 si majorarea la 100 euro/tona din 2030.

Aceasta ar adauga 7-8 eurocenti sau aproximativ 15% la pretul litrului de combustibil, declansând deja protestele sindicatelor si asociatiilor de fermieri si pescari.

Costurile suplimentare pentru fiecare gospodarie s-ar putea ridica la 300 euro pe an, aducând la buget peste 8 miliarde de euro.

În contrapartida, anumite familii si intreprinderile expuse cel mai mult concurentei internationale ar putea fi despagubite.

Marti, intr-o interventie la postul de radio Europe 1, Michel Rocard a recunoscut ca detaliile complicate ale planului ar putea amâna intrarea lui in vigoare.

Patru state europene (Suedia, Germania, Danemarca, Marea Britanie) au adoptat deja masuri similare unei taxe pe emisiile de CO2.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata