Franţa: medici din ce în ce mai în vârstă şi din ce în ce mai puţini

Consiliul naţional al Ordinului medicilor confirmă faptul că numărul medicilor a scăzut de un an în nouăsprezece regiuni din cele douăzeci şi două din Franţa. Lorena este regiunea cea mai afectată cu o scădere de 5,5%. În Picardia se înregistrează cea mai redusă densitate medicală din Franţa, cu 238 de medici la 100.000 de locuitori. În schimb, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, cu o densitate de 375 de medici la 100.000 de locuitori pare destul de privilegiată, potrivit site-ului L’Alsace.

În 2009, Ordinul medicilor a consacrat un capitol din atlasul său naţional medicilor români. La 1 ianuarie 2009, 1.063 de medici originari din România îşi exercitau profesia în Franţa, în patruzeci de specialităţi. 70% dintre ei au mai puţin de 44 de ani. Fenomenul este mai pregnant în Alsacia, unde practicienii români reprezintă o cincime din noii înscrişi în Ordinul medicilor.

Harta globală a Franţei medicale arată că în materie de densitate medicală sudul ţării se prezintă mai bine, urmat de zona Loarei şi o mare parte din Bretania. Zonele de frontieră cu Belgia şi Germania sunt bine dotate, cu excepţia Ardenilor, afectaţi de această criză demografică a profesiilor medicale.

Şi zona Toulouse duce lipsă de cadre medicale.

Corsica ocupă un loc aparte în această geografie a crizei. Potrivit Ordinului medicilor, este o regiune atractivă pentru tinerii medici interesaţi în exercitarea liberală a profesiei. Cei care aleg Corsica reprezintă 42% din tinerii medici. Majoritatea tinerilor medici se instalează în zona de coastă a insulei, mai ales la Bastia.

La fel ca majoritatea populaţiei franceze, medicii sunt afectaţi de îmbătrânirea profesiei lor. Jumătate din regiuni se confruntă cu acest fenomen. În Bourgogne, Ordinul medicilor a recenzat, de exemplu, 16,7% medici pensionaţi.

Această îmbătrânire este accentuată de vârsta de instalare.Un medic se instalează, în medie, la 34 de ani.
Pentru a compensa această scădere a numărului de profesionişti, sunt preconizate diverse soluţii, incluzând chiar angajarea de medici străini.

În Franche-Comté, zona oraşului Vesoul încearcă să atragă medici olandezi ca să compenseze o scădere de 20% prevăzută în 2014.

În faţa acestui dezechilibru al ofertei medicale, Ordinul consideră că se impune o abordare regională şi departamentală a organizării accesului la asistenţa medicală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata