Gazoductul european Amber: Lituania va ocoli Rusia via Polonia

Lituania caută o modalitate de a construi totuşi gazoductul Amber, la care renunţase Gazprom în favoarea gazoductului direct Nord Stream, ce va trece prin Marea Baltică. Gazoductul Amber, cu o capacitate de până la 5 miliarde de metri cubi de gaz, va pleca din Lituania spre Polonia şi va uni republicile baltice de sistemul UE de transport al gazului, sistem ce ocoleşte Rusia.

Luni, 2 august, operatorii sistemelor polonez şi lituanian de transport al gazului, Gaz System şi Lietuvos Dujos, au semnat un memorandum privind construcţia gazoductului, care va trece pe o distanţă de 360 de km prin Polonia şi de 80-100 km prin Lituania. Noul gazoduct Amber va pleca din localităţile lituaniene Alitus sau Mariapol şi va ajunge până la cea poloneză Płońsk, precizează cotidianul rus Kommersant.

Directorul comercial al Lietuvos Dujos, Joachim Hockertz, speră că jumătate din lucrări vor fi finanţate de UE (până la 300 de milioane de euro), iar restul vor fi acoperite de participanţii la proiect. În aprilie 2010, Lituania şi Polonia au înaintat o cerere către Comisia Europeană, în vederea construirii gazoductului Amber în cadrul programului de dezvoltare a reţelelor energetice europene TEN-E.

După cum subliniază Hockertz, ‘astăzi republicile baltice rămân o insulă energetică în UE, iar conectarea reţelelor de gazoducte ale Lituaniei şi Poloniei este menită să schimbe această situaţie’. În opinia sa, gazoductul Amber este unul de ‘importanţă strategică’ în ceea ce priveşte asigurarea integrităţii pieţei de gaz a UE, deoarece în prezent Lituania importă din Rusia întreaga cantitate de gaz de care are nevoie.

Memorandumul semnat luni prevede o analiză a fiabilităţii economice a gazoductului Amber, inclusiv a cererii actuale şi a celei prognozate la gazul natural în regiune, a surselor de livrare, a preţurilor de piaţă la energie şi a potenţialului pentru asigurarea securităţii livrărilor în UE. În primul semestru al lui 2011, analiza va fi transmisă Comisiei Europene, care va decide cu privire la fiabilitatea proiectului. Specialişti polonezi consideră că noul gazoduct ar putea fi construit până în 2015.

Încă din 2008 Lituania numise Amber o alternativă la proiectul rusesc de gazoduct Nord Stream, care ar permite tranzitul de gaz rusesc prin republicile baltice spre Polonia. Însă, după ce Gazprom luase decizia finală de a construi Nord Stream, proiectul lituanian a fost dat uitării.
Astăzi, Vilniusul plănuieşte să folosească Amber în regim reversiv, pentru livrarea de gaz în ţările baltice din Polonia, de la terminalul în curs de construire Svinoustie, cu o capacitate de 2,5 miliarde de metri cubi, şi prin gazoductul submarin Baltic Pipe ce va pleca din Danemarca şi care este proiectat de Gaz System (UE au alocat pentru aceasta 50 de milioane de euro).

În opinia analistului rus Mihail Krutihin, Vilniusul va depune toate eforturile pentru a realiza proiectul care să ocolească Rusia. Expertul subliniază că, în parelel, autorităţile Lituaniei au iniţiat împărţirea Lietuvos Dujos în două companii separate – pentru trasnportul şi pentru comercializarea gazului – încercând şi în acest mod să scape de influenţa Gazprom. Deocamdată, oficiali Gazprom refuză să comenteze situaţia.

Gazoductul Amber ar putea fi inclus în sistemul comun de gazoducte care uneşte republicile baltice (împreună, acestea consumă circa 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an). O asemenea variantă este inclusă în prezentarea UE denumită Baltic Energy Market Interconnection Plan şi ar putea fi realizată în cadrul strategiei energetice europene 20/20/20.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata