Gazprom: Criza din Ucraina nu a afectat tranzitul gazului rusesc spre Europa

Operațiunile Gazprom din Belarus şi Ucraina nu au fost afectate de criza politică din Ucraina, a declarat, miercuri, directorul financiar de la Gazprom, Andrei Kruglov, care a adăugat că nu există probleme cu tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, transmite Reuters.

‘Situația din Ucraina nu ne-a afectat afacerile din Ucraina sau din Belarus. Nu vedem niciun fel de probleme cu tranzitul gazelor în acest moment şi sperăm că nici nu vom vedea’, a declarat Kruglov, într-o conferință de presă organizată la Minsk.

De asemenea, Kruglov a spus că planurile financiare ale Gazprom pentru 2014 au rămas nemodificate, în pofida crizei din Ucraina.

În luna decembrie a anului trecut, consiliul director al grupului rus Gazprom a aprobat programul de investiții pentru 2014. Acest program prevede investiții de 806 miliarde ruble (25 de miliarde de dolari), mai mici față de cele 1.030 miliarde de ruble alocate în acest sens în 2013.

Cheltuielile de capital pentru 2014 sunt estimate la 701,11 miliarde ruble, la care se adaugă investiții financiare pe termen lung în valoare de 104,89 miliarde ruble.

Veniturile totale din operațiuni şi activitatea de investiții ar urma să se ridice anul viitor la 5.552 miliarde ruble, în timp ce cheltuieile se vor ridica la 5.651 miliarde de ruble, iar împrumuturile la 90 de miliarde de ruble, rezultând un surplus net de 500 de milioane de ruble.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata