Gazprom vrea să-i amendeze pe partenerii europeni pentru volumul de gaz neimportat

Cei mai mari consumatori de gaz rusesc din Europa, in primul rând Germania, Italia si Turcia, nu vor reusi sa importe in 2009 volumul minim de gaz prevazut in contractele cu Gazprom, ceea ce inseamna ca compania italiana ENI, cea germana E.ON si cea turca Botas, precum si o serie de alte companii, vor pica sub incidenta principiului “take or pay” si vor trebui sa achite Gazprom diferenta de gaz in valoare de pâna la 2,8 miliarde de dolari.

Turcia a solicitat deja suspendarea acestei norme, in timp ce Italia si Germania se opun si ele acestor plati, invocând in acest sens scutirea de amenda a Ucrainei. Gazprom nu pare, insa, dispus la concesii.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, Turcia planuieste sa poarte negocieri cu Rusia in vederea imblânzirii conditiilor pentru livrarile de gaz, a declarat ministrul turc al energeticii, Taner Yildiz.

Ankara doreste suspendarea principiului “take or pay”, potrivit caruia cumparatorul trebuie sa plateasca pentru gazul contractat, chiar daca acesta nu a fost importat in totalitate. Yildiz a explicat ca, in acest an, consumul de gaz al Turciei se va reduce cu 5,4%. Cu toate acestea, subliniaza cotidianul rus, in prima jumatate de an Turcia a cumparat cu 25% mai putin gaz rusesc decât in ianuarie-iunie 2008.

În total, livrarile de gaz in Turcia s-au ridicat la 9,5 miliarde de metri cubi. În afara de Rusia, Turcia mai primeste gaz din Iran. Cu o problema asemanatoare se confrunta si alti mari consumatori ai Gazprom. Potrivit bilantului pentru primul semestru al acestui an, tarile din Europa de Vest si-au redus importurile de gaz rusesc cu 29% in medie, ceea ce inseamna pâna la 46 miliarde de metri cubi.

În cazul Germaniei, scaderea a fost de 44% (pâna la 12,23 miliarde de metri cubi), al Italiei – de 34% (pâna la 8,2 miliarde), iar al Frantei – de 21% (5,97 miliarde).
O sursa de informatie a Kommersant din cadrul Consiliului director al Gazprom afirma ca al treilea trimestru nu a schimbat prea mult situatia si la finalul anului toti principalii parteneri ai companiei ruse vor trebui sa achite cantitatile neimportate, conform principiului “take or pay”. “Prima va trebui sa plateasca compania italiana ENI, la 18 ianuarie.

A doua va fi compania turca Botas, apoi companiile germane E.ON, BASF si RWE. Dupa aceea, companiile franceze GDF Suez si Total”.
Managerul uneia dintre companiile de gaz straine a confirmat informatiile mentionate, adaugând ca, la ora actuala, se discuta in mod activ daca sa se plateasca sau nu la finalul lui 2009 cantitatile neimportate.

Un alt participant de pe piata gazului a precizat ca acest subiect fusese abordat si in timpul intrevederii de la Salihard dintre premierul rus Vladimir Putin si directorii companiilor occidentale in domeniu. Potrivit interlocutorului Kommersant, toate companiile occidentale sunt impotriva achitarii cantitatilor neimportate.

“În primul rând, Rusia insasi nu a platit Turkmenistanului pentru nerespectarea contractului”, explica sursa citata. “În al doilea rând, premierul Putin i-a permis Ucrainei sa nu plateasca penalizari intr-o situatie analoga, iar in al treilea rând nimeni nu poate oferi garantia ca in 2010 consumul de gaz va creste.

O asemenea situatie s-ar putea mentine pâna in 2013”. Potrivit managerului Gazprom, au mai existat precedente privind aplicarea principiului “take or pay” la adresa unor filiale ale marilor companii: Wingas de la BASF si Promgaz de la ENI. Totusi, la acea data aceste companii comercializau cantitati reduse de gaz.

La adresa marilor consumatori, insa, principiul “take or pay” nu a fost pâna acum aplicat. În opinia analistului rus Valeri Nesterov, Gazprom va fi nevoit sa manifeste o anumita flexibilitate pentru a putea mentine relatiile parteneriale cu marii consumatori, cu atât mai mult cu cât, dupa cum aminteste si directorul East European Gas Analisys, Mihail Korcemkin, “nimeni dintre europeni nu a pedepsit Gazprom pentru faptul ca in ianuarie nu si-a respectat contractele”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata