Genoil, în discuţii cu BP pentru curăţarea apelor poluate cu petrol din Golful Mexic

19

Compania canadiană Genoil, ale cărei echipamente au folosit la epurarea apei puternic poluate cu petrol a unei centrale termice din România, este în discuţii cu British Petroleum (BP) pentru a ajuta la curăţarea apelor din Golful Mexic, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

‘Am fost abordat de BP şi am schimbat o mulţime de informaţii cu ei’, a confirmat directorul executiv al Genoil, David Lifschultz. O companie nouă pe piaţă, Genoil, cu sediul la Calgary, este specializată în tehnologii de procesare a petrolului brut greu, cu conţinut mare de sulf de epurare a apei, testare a sondelor şi curăţare a nisipului.
Compania a creat ‘Crystal Sea’, un separator de petrol, care poate reduce impurităţile din apă la 5 părţi pe milion, fără utilizarea de produse chimice, la un cost mai redus decât separatoarele convenţionale. Prin lege, standardul actual este de 15 părţi pe milion.

În prezent, Genoil desfăşoară în Dubai un contract important pentru a curăţa cele 600 de mile de plajă poluată cu petrol după Războiul din Golf din 1991.
De asemenea, compania a primit recent un brevet american pentru tehnologia reactorului său de decontaminare a nisipului, care poate face ca solurile să redevină terenuri agricole.

Lifschultz, un investitor din New York, care deţine 29% din Genoil, analizează noile tehnologii despre care crede că pot avea un impact major asupra economiei mondiale. Compania este axată în principal pe vânzarea tehnologiei sale de procesare a petrolului greu. Reactorul său ‘Crystal Sea’ vine însă la timp pentru BP.

Gigantul petrolier are 1.300 de oameni angajaţi în revizuirea a peste 120.000 de idei de curăţare a mareei negre, susţine purtătorul de cuvant al BP, Robert Wine. Luna trecută, grupul a semnat un contract cu compania actorului american Kevin Costner – Ocean Therapy Solutions – pentru un separator de petrol centrifug V20, despre care Lifschultz susţine că este inferior sistemului dezvoltat de Genoil.

În România, centrala termică de la Iaşi a folosit 10 separatoare ale Genoil pentru a curăţa apa puternic poluată cu petrol în ultimii şase ani, fără ca acestea să se strice, a precizat directorul executiv al companiei canadiene. În loc să vândă la bucată separatoare, compania se concentrează pe vânzarea unui servic iu de epurare a apei pentru porturi, semnând memorandumuri de înţelegere cu trei dintre cele mai aglomerate porturi din China – Qinhuangdao, Tianjin şi Tangshan.

BP susţine că Genoil a trecut două din cele trei etape necesare pentru a putea participa la curăţare. Cea de-a treia etapă, în cadrul căreia sunt analizate 400 de idei de curăţare, implică o evaluare tehnică. Odată trecută, BP va începe testele de teren.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata