Giorgios Papaconstantinou: Am făcut greşeli

Este improbabil ca Grecia să se întoarcă pe pieţele internaţionale de capital înaintea anului viitor, dar între timp Atena se va folosi de pachetul de întrajutoare de 110 miliarde de euro pentru a-şi finanţa datoria, a declarat ministrul grec de finanţe Georgios Papaconstantinou, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times (FT).

‘Este improbabil să se întâmple în acest an’, a declarat demnitarul elen cu privire la revenirea pe pieţele internaţionale de capital, adăugând însă că ‘suma de care dispunem este suficientă pentru a nu ne întoarce pe pieţe până în primul trimestru al lui 2012’.
Potrivit oficialilor FMI, Grecia trebuie să cheltuiască aproximativ 150 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru a-şi refinanţa datoria, a face rambursări şi a acoperi costurile legate de dobândă.

Decizia de a apela la ajutorul internaţional a reprezentat o umilitoare înfrângere pentru guvernul socialist al premierului Georgios Papandreou, care a lansat deja trei pachete fiscale şi a promis că va accelera reformele structurale. ‘Am făcut greşeli’, admite Papaconstantinou, însă insistă că noul pachet de reforme a demonstrat hotărârea absolută a guvernului de a combate criza şi de a ieşi din recesiune mai devreme.

Potrivit FT, atât grecii cu convingeri de stânga cât şi cei cu convingeri de dreapta dau vina pentru deficitul public uriaş şi pentru datoria publică extrem de mare pe guvernul conservator anterior, care a angajat un număr suplimentar de 100.000 de funcţionari publici şi a crescut cheltuielile publice cu peste 20 de miliarde de euro în timpul celor cinci ani petrecuţi la guvernare.

‘Oamenii se uită cu atenţie la ce a mers prost, cum am ajuns în acest punct. Chiar dacă această problemă este într-o mare măsură a opoziţiei, nici noi nu suntem inocenţi, pentru că şi noi am guvernat mult timp’, explică ministrul de finanţe grec făcând aluzie la guvernele socialiste din anii ’80 şi ’90, care au umplut rândurile sectorului public cu susţinătorii lor.

Noile măsuri vor arunca Grecia şi mai adânc în recesiune, comentează FT, în condiţiile în care se prevede ca economia să se contracte cu aproximativ 4% în acest an şi cu alte 2,6 procente în anul următor, înainte ca creşterea economică să treacă pe plus în 2012.
Reformele sistemelor de impozitare şi de pensii, odată cu deschiderea pieţei muncii, sunt menite să reducă rolul sectorului public supradimensionat şi să elibereze resursele pentru dezvoltare, a mai precizat Papaconstantinou.

Cu toate acestea, reducerile suplimentare ale salariilor angajaţilor la stat şi ale pensiilor, care urmează să intre în vigoare în această lună, alături de a o altă creştere a TVA (a doua în acest an) au atras deja proteste puternice.
După lansarea programului UE-FMI, guvernul de la Atena îşi va intensifica campania împotriva evaziunii fiscale şi a practicilor corupte, în încercarea de a atenua mânia populară faţă de situaţia economică delicată a ţării.

‘Există în rândurile populaţiei sentimentul extrem de puternic că ar trebui să îi trimitem pe unii la închisoare, că ar trebui să îi urmărim în justiţie pe acei avocaţi şi doctori care nu plătesc impozitele sau pe politicienii corupţi’, explică demnitarul elen, citând cazul a 200 de doctori din districtul atenian Kolonaki, care au declarat venituri anuale de mai puţin de 25.000 de euro şi care sunt în prezent anchetaţi pentru evaziune fiscală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata