Google, BMW, Volvo și Samsung SDI se înscriu la solicitarea WWF pentru interzicerea temporară a exploatării miniere în adâncime

23

Google, BMW, Volvo și Samsung SDI sunt primele companii globale care s-au înscris la o cerere a Fondului Mondial pentru Sălbaticie (WWF) pentru un moratoriu privind mineritul în adâncime, a declarat WWF miercuri.
În susținerea apelului, companiile se angajează să nu obțină minerale din fundul mării, să excludă astfel de minerale din lanțurile lor de aprovizionare și să nu finanțeze activitățile miniere de fund adânc, a declarat WWF într-un comunicat.

Exploatarea în adâncime ar extrage cobaltul, cuprul, nichelul și manganul – materiale cheie utilizate în mod obișnuit pentru fabricarea bateriilor – din noduli de dimensiuni de cartof care piperează fundul mării la adâncimi de 4-6 kilometri și sunt deosebit de abundente în zona Clarion-Clipperton în Oceanul Pacific de Nord, o zonă vastă care se întinde pe milioane de kilometri între Hawaii și Mexic.

„Având în vedere că o mare parte din ecosistemul mării adânci nu a fost încă explorat și înțeles, o astfel de activitate ar fi cu o nebunie de miop”, a spus WWF într-un comunicat.
Moratoriul solicită interzicerea activităților de extracție a fundului mării până când riscurile sunt pe deplin înțelese și toate alternativele sunt epuizate.

BMW a spus că materiile prime provenite din exploatarea în adâncime nu sunt „o opțiune” pentru companie în prezent, deoarece nu există rezultate științifice suficiente pentru a putea evalua riscurile de mediu. Google și Volvo nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii prin e-mail.

Samsung SDI din Coreea de Sud a declarat că este primul producător de baterii care a participat la inițiativa WWF.

Între timp, companiile miniere de adâncime continuă cu lucrările pregătitoare și cercetările privind zonele de licențiere ale fundului mării.

Companiile care dețin licențe de explorare pentru zone de pe fundul mării, inclusiv DeepGreen, GSR și UK Seabed Resources – o filială a brațului britanic al Lockheed Martin – speră să vândă în cele din urmă minerale din fundul mării către producătorii de automobile și companiile de baterii.

DeepGreen, care a anunțat recent planurile de a deveni publice într-o fuziune cu o companie de achiziții cu scop special (SPAC), a declarat anterior că exploatarea de pe fundul mării va fi mai durabilă decât exploatarea pe uscat, deoarece creează mai puține deșeuri și nodulii care conțin minerale au concentrații mai mari de metale decât depozitele găsite pe uscat.

Între timp, Norvegia a declarat că ar putea acorda licență companiilor pentru exploatarea minieră în adâncuri încă din 2023, putând să o plaseze printre primele țări care recoltează metale din fundul mării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata