Grecia primeşte 7,5 miliarde de euro din programul de asistenţă financiară

19

Conducerea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – va decide vineri acordarea următoarei tranşe de împrumut pentru Grecia, în valoare de 7,5 miliarde de euro, banii urmând să ajungă la Atena săptămâna viitoare, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE.

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro, care sunt guvernatorii Mecanismului European de Stabilitate, se vor întâlni joi la Luxemburg, pentru adunarea anuală a conducerii ESM. Ei ar urma să semneze un memorandum de înţelegere modificat privind programul de asistenţă financiară cu Grecia, după ce autorităţile elene au adoptate în ultimele luni reformele cerute de creditorii internaţionali.

Aprobarea deschide calea pentru anunţarea deciziei conducerii ESM vineri dimineaţă, banii urmând să ajungă la Atena săptămâna viitoare.

Cei 7,5 miliarde de euro sunt prima parte din tranşa totală de 10,3 miliarde de euro pe care o va obţine Grecia conform acordului încheiat în mai cu miniştrii de Finanţe ai zonei euro. Restul de 2,8 miliarde de euro vor fi plătiţi în următoarele luni.

Banii sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenţă de la BCE şi a facturilor neplătite din ţară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata