Guvernele vor avea nevoie de 7 ani pentru a-şi vinde participaţiile la bănci

Guvernele ar putea avea nevoie de o perioada de pâna la 7 ani pentru a-si vinde participatiile pe care le-au acumulat la banci in perioada crizei financiare, din cauza complexitatii acordurilor de salvare dar si a mediului neatractiv pentru eventuale vânzari, se arata intr-un raport al firmei PricewaterhouseCoopers dat publiictatii joi (12 noiembrie 2009), informeaza Reuters.

Plecând de la experienta masurilor de salvare a bancilor din tari precum Japonia, Norvegia si Suedia dar si de la recentele privatizari de banci in Europa Centrala si de Est, PricewaterhouseCoopers sustine ca sperantele unei vânzari rapide a participatiilor la banci detinute de guvernele occidentale sunt o iluzie. “Ar putea dura 2 pâna la 3 ani pentru vânzarea participatiilor majoritare si de la 5 pâna la 7 ani pentru o vânzare completa a participatiilor si a garantiilor detinute de guverne “, a declarat Jon Sibson, partner la PwC.

Date fiind sansele reduse pentru o vânzare rapida a participatiilor detinute la banci, principalul obiectiv al guvernelor ar trebui sa fie mai degraba influentarea din interior a deciziilor in vederea reconstruirii sistemului financiar si a restabilirii increderii in banci. “Principala lectie trasa din ultimele privatizari este ca institutiile financiare cât si firmele non¬bancare trebuie sa fie curatate inainte de a fi scoase la vânzare” se arata in raportul PwC.

Citeste si:  Sectorul irigaţiilor ar putea rămâne fără subvenţii în 2010

În plus, modalitatile in care se va face aceasta iesire a guvernelor din capitalul bancilor va fi diferita in functie de solutiile adoptate de guvern pentru salvarea bancilor, variind de la oferire de credit, la preluarea activelor toxice si pâna la nationalizare.
În Marea Britanie, guvernul a nationalizat Northern Rock si a preluat participatii majoritare la Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland,in timp ce Germania a nationalizat Hypo Real Estate si a preluat o participatie la Commerzbank.

La rândul sau, guvernul olandez a ABN AMRO si Fortis Bank Nederland, Irlanda a nationalizat Anglo Irish Bank si a preluat participatii indirecte la alte doua mari banci in timp ce alte guverne europene au oferit sprijin pentru bancile lor. De asemenea, SUA au oferit zeci de miliarde de dolari pentru recapitalizare unora din cele mai mari banci americane, aproximativ 45 de miliarde de dolari fiind injectate numai in Citigroup.

Citeste si:  Yom Kippur şi Sărbătoarea sacrificiului coincid pentru prima dată în ultimii 33 de ani
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner