Guvernul britanic vrea să desfiinţeze pensionarea obligatorie

Guvernul britanic a anunţat joi (29 iulie 2010) un proiect de eliminare, din 2011, a pensionării obligatorii, stabilită în prezent la vârsta de 65 de ani, transmite AFP.

„Un număr tot mai mare de persoane vor să îşi prelungească viaţa activă. Nu ar trebui să le împiedicăm pentru că, pur şi simplu, au atins o anumită vârstă”, a explicat secretarul de stat pentru relaţii profesionale, Edward Davey, care a anunţat planul guvernului conservator-liberal. Acesta îşi propune să desfiinţeze, până în octombrie 2011, dreptul angajatorului de a obliga un salariat să se pensioneze de la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Măsura face parte dintr-o reformă a sistemului de pensii anunţată ca „radicală” de autorităţi. Ea vizează accelerarea programului pus la punct de guvernul precedent laburist în vederea creşterii vârstei legale de pensionare, fixată în prezent la 65 de ani pentru bărbaţi şi la 60 de ani pentru femei.

Potrivit presei, această vârstă ar putea ajunge la 66 de ani din 2016, cu 10 ani mai devreme decât prevedea proiectul fostului guvern. Laburiştii intenţionau ca vârsta legală să fie majorată la 65 de ani pentru femei din 2020, apoi la 68 de ani pentru ambele sexe, treptat, între 2024 şi 2046. Planul actual nu stabileşte termene, acestea urmând să facă obiectul consultărilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata