Guvernul spaniol nu va îngheaţa salariile funcţionarilor

Vicepremierul spaniol Elena Salgado susţine că executivul nu va îngheţa salariile funcţionarilor publici, aşa cum indicase secretarul de stat pentru finanţe Carlos Ocana, scriu vineri cotidienele spaniole, precizând că astfel sunt infirmate declaraţiile acestuia din urmă, care susţinuse că măsura poate fi luată în consideraţie pentru reducerea deficitului public.

Salgado îl corectează pe Ocana şi neagă că vor exista modificări în salariile funcţionar ilor publici, scrie El Pais, precizând că, la aproape 24 de ore după ce guvernul anunţase că nu va mai creşte salariile funcţionarilor – aşa cum se agrease în pactul semnat în septembrie – acesta revine asupra anunţului şi susţine că nimeni nu se va atinge de pact.

Problema modalităţilor şi sectoarelor în care se vor reduce cheltuielile de personal provoacă noi confruntări în executiv, apreciază cotidianul El Mundo, precizând că vicepremierul spaniol Maria Teresa Fernández de la Vega a obligat-o pe Elena Salgado să infirme declaraţiile secretarului de stat, după ce acesta a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea revizui creşterea salariilor funcţionarilor.

Guvernul nu va mai îngheţa salariile funcţionarilor publici, notează şi ABC, amintind că vicepremierul spaniol şi ministrul economiei, Elena Salgado, a negat că guvernul se gândeşte la eliminarea creşterilor salariale pentru funcţionarii publici, prevăzute în contractul colectiv de muncă. Salgado dezminte faptul că se va revizui acordul salarial al funcţionarilor, scrie şi El Periodico, apreciind de asemenea că executivul infirmă declaraţiile lui Carlos Ocana.

Previziunile Comisiei Europene referitoare la scăderea economică pe care o va suporta Spania şi anul acesta se află şi ele în atenţia presei spaniole. Potrivit El Pais, Bruxellesul consideră că o creştere a TVA spaniolă, pe care guvernul intenţionează să o impună, va duce la scădere economică şi că în al treilea trimestru al anului ţara va înregistra o creştere negativă a PIB-ului de 0,6%.

UE îl avertizează pe Zapatero că duce Spania spre o nouă cădere, scrie şi El Mundo, precizând de asemenea că executivul comunitar apreciază că o creştere a TVA va duce la o nouă scădere economică.
Creşterea TVA va afecta relansarea economiei spaniole, notează la rândul său cotidianul ABC, precizând că anul acesta Spania va înregistra o scădere de 6 zecimi din PIB, în vreme ce zona euro va creşte. Bruxellesul avertizează că o creştere a TVA va frâna ieşirea din criză, scrie şi La Razon, adăugând că, potrivit CE, creşterea impozitelor indirecte în luna iulie, aşa cum are de gând să facă executivul spaniol, va provoca o cădere a PIB-ului în al treilea trimestru al anului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata