Holocaustul face parte din istoria Ungariei, afirmă ministrul ungar al apărării

Holocaustul a devenit parte a istoriei ungare, fiind considerată una dintre cele mai mari tragedii ale țării; rușinea și pierderile sunt ale noastre, la fel ca și remușcările față de acel eveniment – a afirmat vineri ministrul ungar al apărării Csaba Hende cu ocazia unei ceremonii de comemorare la Budapesta, relatează MTI.

Csaba Hende a ținut o alocuțiune cu ocazia unei ceremonii de depunere de flori la o placă memorială dedicată colonelului Jozsef Koszorus, un erou al Holocaustului ungar, în apropiere de Sinagoga de pe strada Dohany. ‘Îi aducem un omagiu unui colonel care a fost un profesionist model și care și-a îndeplinit sarcinile chiar și cu mari riscuri’, a spus Hende.

În urmă cu 70 de ani, colonelul Koszorus s-a opus jandarmeriei mobilizate de secretarii de stat ungari pro-naziști Laszlo Baky și Laszlo Endre, blocând cu forța deportarea a 280.000 de rezidenți evrei din capitala ungară, a amintit el. ‘Ne aducem aminte atât de cei care îi datorează viața lui Koszorus, dar și de cei pe care nu a reușit să îi salveze’, a subliniat ministrul.

La ceremonia de depunere de flori au participat, printre alții, ambasadorul israelian Ilan Mor, însărcinatul cu afaceri american Andre Goodfriend și reprezentanți ai partidelor ungare și ai Ministerului Apărării.

După ce Germania hitleristă a invadat Ungaria în martie 1944, colonelul Koszorus și-a mobilizat Prima Divizie de Blindate pentru a bloca o lovitură de stat nazistă la Budapesta în iulie, prevenind în acest fel deportarea unor evrei din Budapesta către lagărele de concentrație naziste. După această manevră, Koszorus s-a văzut nevoit să scape de Gestapo și s-a refugiat în SUA, unde a și murit în 1974. El a fost promovat în grad postum de guvernul ungar în 1991. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata