IATA denunţă obstrucţionarea anchetei în cazul tragediei aviatice din Ucraina

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA, International Air Transport Association) a denunțat marți obstrucționarea anchetei în cazul prăbușirii avionului malaezian în estul Ucrainei și a cerut să fie predate corpurile victimelor rapid rudelor lor, relatează AFP.

”Tragedia avionului de pe zborul MH17 este un ultraj. La sfârșitul săptămânii trecute s-a confirmat faptul că pasagerii și echipajul de la bordul avionului au fost victimele unei crime odioase”, a declarat într-un comunicat Tony Tyler, directorul general al IATA, organizație ce regrupează în ansamblu companiile aeriene din lume.

Avionul era ”în mod clar identificat ca fiind un zbor comercial. Și el a fost doborât, încălcându-se total dreptul internațional, normele și convențiile” în timp ce zbura la o altitudine considerată ca fiind ”sigură”, a denunțat el, adăugând că, ”printre prioritățile imediate, corpurile victimelor trebuie returnate rudelor lor într-un mod respectuos”. ”De peste patru zile, asistăm la imagini înspăimântătoare de la scena accidentului”, a afirmat Tyler.

Directorul general al IATA le-a cerut guvernelor să lase deoparte diferendele lor și să trateze victimele și pe familiile lor cu demnitatea pe care o merită”, ”ceea ce include securizarea de urgență a locului” prăbușirii avionului.

”Ancheta trebuie să fie de asemenea lansată rapid”, cu o totală libertate de acces și acțiune, a subliniat Tyler, care a denunțat ”acțiunile” ce au încetinit înaintarea anchetei.

Boeingul 777, cu aproape 300 de persoane la bord, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbușit joia trecută în estul Ucrainei, probabil doborât de o rachetă trasă, potrivit SUA, dintr-o zonă controlată se către rebelii susținuți de Moscova. Toate persoanele de la bordul avionului și-au pierdut viața. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata