În Crimeea, Rusia a utilizat tactici de secolul XXI

Forțele ruse utilizează cu pricepere tactici de secolul XXI, combinând războiul cibernetic, campanii informaționale active și forțe speciale bine pregătite, în scopul de a prelua inițiativa de la Occident, scrie The New York Times, citând o declarație făcută de amiralul James Stavridis, fostul comandant al Forțelor aliate ale NATO în Europa, potrivit Ria Novosti.

‘Abordarea misiunilor de către trupele terestre s-a schimbat de data aceasta semnificativ. Acestea și-au jucat în mod strălucit cartea’, apreciază Stavridis, în opinia căruia NATO ar trebui să studieze cu atenție experiența trupelor ruse și să ia în considerare acest factor atunci când își planifică propriile acțiuni.

Acțiunile armatei ruse moderne diferă semnificativ de cele tradiționale, cum ar fi de artileria sau atacurile aeriene, care au fost utilizate în timpul războiului din Cecenia în 2000, afirmă experții americani.

În Crimeea, aceste noi metode au fost ‘testate în teren’, opinează Roger N. McDermott, cercetător (senior fellow) la Jamestown Foundation. Cu toate acestea, susține el, calitatea forțelor armate ruse, pe bază de recruți, nu este comparabilă pe ansamblu cu armata ‘high-tech’ a SUA.

Potrivit altor analiști americani, ‘noua tactică’ militară rusă poate fi folosită mai eficient în zonele dens populate de vorbitori de limba rusă. ‘Aceasta poate fi utilizată în întreaga fostă Uniune Sovietică’, spune Chris Donnelly, fost consilier în cadrul NATO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata