În Europa de Est, pactul cu ruşii privind controlul armamentului reînvie vechile fantome

În timp ce preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său american Barack Obama se pregătesc să sosească joi, 8 aprilie, la Praga, pentru a semna un acord crucial de reducere a arsenalului nuclear, mulţi cehi rămân bântuiţi de amintirea anului 1968, atunci când aproape 1 milion de soldaţi ai Tratatului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, anunţând o perioadă de represiune politică, comentează cotidianul american The New York Times.

Pentru Statele Unite, semnarea unui tratat de reducere a armelor nucleare cu Rusia în inima fostului bloc estic, la un an după ce Obama şi-a făcut cunoscută viziunea sa despre o lume eliberată de armele nucleare, tot la Praga, oferă o oportunitate simbolică de a reseta relaţiile cu Moscova.
Chiar dacă reducerea cu 30% a focoaselor nucleare faţă de limita impusă în 2002 a fost considerată un triumf diplomatic la Washington şi Moscova, din ce în ce mai mulţi cehi sunt îngrijoraţi cu privire la motivele Rusiei şi la soluţia americană într-o regiune unde istoria a fost întotdeauna la suprafaţă.

Aceste semnale de alertă au fost mai pregnante în Republica Cehă, unde mulţi au perceput decizia lui Obama, de anul trecut, de a renunţa la sistemul antirachetă propus de către predecesorul său, George W. Bush, şi care ar fi urmat să fie amplasat parţial în Cehia, drept o capitulare a americanilor.
Chiar dacă Bush precizase că scopul sistemului antirachetă era protejarea Europei de rachetele iraniene, mulţi vedeau în el un bastion împotriva Kremlinului care a reînceput să se impună.

Oficialii americani au declarat că Obama doreşte să depăşească anxietăţile privind Rusia şi că la dineul la care va participa joi seara alături de 11 de şefi de stat şi de guvern din regiune, le va cere acestora să renunţe la ideile depăşite din perioada Războiului Rece.
Pe de altă parte, pentru mulţi cehi din generaţia Războiului Rece, care încă îşi amintesc cu un dispreţ visceral imaginea tancurilor ruseşti pe străzile Pragăi, încercările administraţiei Obama de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia sunt în acelaşi timp naive şi periculoase.

La Karlovy Vary, unde influenţa rusească este atât de puternică încât echipa locală de hochei s-a gândit să joace în liga rusă, rezidenţii cehi se plâng că investiţiile făcute de afaceriştii ruşi au crescut preţul proprietăţilor cu până la 40% mai mult. De altfel, aproximativ 25.000 de turişti ruşi au vizitat Karlovy Vary anul trecut, iar borşul a înlocuit ‘knedliky’ – supa de găluşti cehească – în meniurile restaurantelor din oraş.

În alte zone ale Republicii Cehe, care primeşte 75% din alimentarea cu gaz natural de la Rusia, temerile că Moscova colonizează sectorul energetic se intensifică. Un consorţiu ceho-rus, condus de către compania rusă Atomstroyexport, este considerat favorit pentru construirea a nu mai puţin de 5 reactoare nucleare în Boemia, Moravia şi Slovacia, în cadrul unei afaceri în valoare de 20 de miliarde de euro.

Nu în ultimul rând, gigantul rusesc Lukoil a finanţat ediţia în limba rusă a cărţii preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, sceptic în privinţa efectelor pe care le are industria asupra încălzirii globale. Cu toate temerile formulate de cehi, au existat voci care au susţinut că rar s-a mai întâmplat ca Rusia să fie aşa slăbită, afectată de criza financiară şi lipsită de puterea de a-şi domina foştii sateliţi cum fi Ucraina sau Moldova, dar şi de a controla recentele atacuri cu bombă din metroul moscovit.

Pe de altă parte, notează New York Yimes, unii dintre cei 150.000 de vorbitori de rusă din Republica Cehă speră ca semnarea unui acord de reducere a armelor nucleare de către un preşedinte rus pe teritoriul ceh să ajute la alungarea stafiilor trecutului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata