În Macedonia se vor organiza alegeri legislative anticipate în luna aprilie

30

În Macedonia se vor organiza la sfârşitul lunii aprilie alegeri legislative anticipate, simultan cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat sâmbătă premierul macedonean Nikola Gruevski, citat de AFP.

‘Pentru binele statului şi interesele naţionale, accept ca alegerile legislative anticipate să fie organizate’ pe 27 aprilie, a declarat Gruevski la o reuniune a partidului său, VMRO-DPMNE (conservator).

Decizia premierului intervine după eşecul VMRO-DPMNE şi a partenerului său din coaliţia la putere, Uniunea democrată a albanezilor (DUI), de a cădea de acord asupra unui candidat comun la alegerile prezidenţiale. Primul tur va avea loc pe 13 aprilie.

VMRO-DPMNE susţine, în pofida opoziţiei DUI, candidatura actualului preşedinte, Gjorge Ivanov, membru al principalului partid la putere, eligibil pentru un nou mandat de cinci ani.

Potrivit presei locale, preşedintele Parlamentului ar urma să dizolve Adunarea Naţională în jurul datei de 5 martie şi să convoace oficial alegeri legislative anticipate pe 27 aprilie.

VMRO-DPMNE, la putere de la alegerile din iunie 2011, ar putea obţine 59 din cele 123 de locuri din Parlament, faţă de 36 ale Partidului social-democrat (opoziţie), potrivit unui sondaj realizat în luna decembrie.

Albanezii reprezintă circa 25% din cei aproximativ 2 milioane de locuitori ai Macedoniei. Relaţiile dintre albanezi şi macedoneni sunt marcate din când în când de tensiuni de la conflictul de şapte luni din 2001, care a opus forţele guvernamentale gherilei albaneze din Macedonia.

Opoziţia macedoneană, care reproşează guvernului că desfăşoară prea încet reformele politice şi economice, cere de peste un an alegeri legislative anticipate.

Macedonia, fostă republică iugoslavă, este candidată din 2005 la aderarea la UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News