În mijlocul opoziției, premierul japonez spune că „nu a pus niciodată olimpiada pe primul loc”

15

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a declarat luni că nu a „pus olimpiadele pe primul loc”, în aceeași zi în care un sondaj de opinie a arătat că aproape 60% dintre oamenii din Japonia doresc ca olimpiadele să fie anulate, cu mai puțin de trei luni înainte de a începe.

Japonia a prelungit starea de urgență la Tokyo până la sfârșitul lunii mai și se luptă să restrângă o creștere a cazurilor COVID-19, ridicând întrebări suplimentare cu privire la faptul dacă Jocurile ar trebui să continue. Rata sa de vaccinare este cea mai scăzută dintre națiunile bogate.

Oficialii internaționali olimpici, planificatorii de la Tokyo și însuși Suga au insistat că Jocurile vor continua într-un mod „sigur”. Spectatorii străini au fost interziși, iar planificatorii au emis luna trecută un manual de reguli elaborat, care vizează prevenirea infecțiilor cu coronavirus.

Însă un sondaj de opinie publică, realizat în perioada 7-9 mai de cotidianul Yomiuri Shimbun, a arătat că 59% au dorit anularea Jocurilor, spre deosebire de 39% care au spus că ar trebui organizate. Opțiunea „amânare” nu a fost oferită.
Un alt sondaj efectuat în weekend de TBS News a constatat că 65% au dorit ca Jocurile să fie anulate sau amânate din nou, 37% votând pentru abandonarea totală a evenimentului și 28% solicită o nouă întârziere. Peste 300.000 de persoane au semnat o petiție pentru anularea Jocurilor, în aproximativ cinci zile de la lansare.

Întrebat într-o ședință a comisiei parlamentare dacă Jocurile vor continua, chiar dacă infecțiile cu COVID-19 vor crește, Suga a răspuns: „Nu am pus niciodată Olimpiada pe primul loc”.

„Prioritatea mea a fost să protejez viețile și sănătatea populației japoneze. Mai întâi trebuie să prevenim răspândirea virusului”, a adăugat el.

El a repetat că, Comitetul Olimpic Internațional (COI) are ultimul cuvânt cu privire la soarta Jocurilor și că rolul guvernului este de a lua măsuri pentru a putea fi ținute în siguranță. Au fost organizate cu succes mai multe probe cu sportivi străini, cel mai recent duminică.
Se fac aranjamente pentru ca șeful IOC, Thomas Bach, care era așteptat să viziteze Japonia la jumătatea lunii mai, să-l viziteze în iunie, iar ridicarea stării de urgență este o condiție prealabilă, au spus rapoartele mass-media.

Președintele Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, a declarat săptămâna trecută că ar fi „dificil” pentru Bach să viziteze, în mijlocul unei stări de urgență.

Un oficial din prefectura din vestul Okayama a declarat luni că se gândesc să păstreze ștafeta olimpică a făcliei pe drumurile publice, atunci când va trece săptămâna viitoare. Deși alte prefecturi au luat măsuri similare, în acel moment erau sub stări de urgență sau alte restricții.

Oficialul olimpic de vârf, John Coates, a declarat sâmbătă că, în timp ce sentimentul japonez cu privire la Jocuri „era o preocupare”, el nu putea prevedea niciun scenariu în care extravaganța sportivă să nu continue.

Însă duminică, jucătoarea de tenis japoneză Naomi Osaka a spus că, deși a așteptat toată viața pentru a participa la olimpiadă, riscurile organizării Jocurilor de la Tokyo ar trebui discutate cu atenție.

Jocurile vor fi deschise pe 23 iulie și se vor desfășura până pe 8 august.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata