În plină polemică rasială în SUA, premiile Grammy ar urma să pună în evidenţă genul rap

25

În timp ce Oscarurile sunt ţinta criticilor fiindcă nominalizările nu reprezintă suficient minorităţile, premiile Grammy ar urma să îl scoată în evidenţă pe rapperul Kendrick Lamar şi albumul său care abordează aspecte rasiale. Lamar este nominalizat la 11 categorii Grammy, la cea mai importantă gală a anului pentru industria muzicală, transmite vineri AFP.

Este cel mai mare număr de nominalizări obţinut vreodată de un artist de culoare într-un singur an, cu excepţia lui Michael Jackson şi a celebrului său album „Thriller”. Albumul „To pimp a butterfly”, al treilea al rapperului de 28 de ani, se bucură de aprecieri unanime, precum şi de un mare succes comercial.

Timp de 80 de minute se succed interludii vorbite, rap şi aranjamente de jaz interpretate de promiţătorul saxofonist Kamasi Washington. Una dintre piese, „Alright”, a devenit imnul neoficial al mişcării de protest Black Lives Matter. Ritmul nonşalant al melodiei al cărui coautor este Pharrell Williams contrastează cu textul care evocă brutalităţile comise de poliţişti, afirmând cu forţă „Nigga, we gon’ be alright”.

O altă piesă, „How Much a Dollar Cost”, prezintă călătoria compozitorului-interpret în Africa de Sud şi descrie interacţiunea sa cu un cerşetor, în care a văzut o formă de esenţă divină. Preşedintele Barack Obama a mărturisit că este cântecul său preferat din 2015.

După călătoria în Africa de Sud, artistul născut la Compton, periferie fierbinte a oraşului Los Angeles şi leagăn al gangsta rap, a dorit să realizeze un album despre relaţia sa cu celebritatea. O altă temă a apărut însă, ca urmare a mişcării Black Lives Matter şi a manifestaţiilor organizate după uciderea mai multor afro-americani neînarmaţi de către poliţişti în 2014.

„Cred că o mare parte din aprecierile pe care le-a primit se datorează felului său fără compromis de a spune povestea Americii de culoare în 2015”, afirmă Adam Diehl de la Universitatea din Augusta (Georgia, sud-estul SUA). „Este prima oară că se îndepărtează de Compton şi că realizează ceva ce fiecare din comunitatea afro-americană poate asculta, spunându-şi: Asta mă face mândru că vin de unde vin„, adaugă el.

Premiul Grammy pentru Albumul Anului a fost acordat până acum doar de trei ori unor albume parţial sau în principal aparţinând genului hip-hop — albumelor semnate de Qincy Jones, Lauryn Hill şi Outcast.

În pofida unui număr record de nominalizări, Lamar Kendricks nu este sigur că va câştiga. „To pimp a butterfly” este în competiţie cu „1989” al cântăreţei Taylor Swift , cu formaţia canadiană The Weekend, care a produs senzaţie cu primul său album r&b, şi cu blues-rockul grupului Alabama Shakes.

Numeroasele nominalizări sunt în sine o victorie, în contrast cu industria cinematografică şi prestigioasele sale premii Oscar. Cei 20 de actori aflaţi în cursa pentru câştigarea unui trofeu în 28 februarie sunt toţi albi, lucru care a declanşat o amplă polemică.

Lamar Kendrick s-a aflat acum doi ani în centrul unei mini-furtuni mediatice când, nominalizat de şapte ori la Grammy Awards pentru precedentul său album, a fost învins de rapperii albi Macklemore şi Ryan Lewis, care au primit premiul pentru Albumul Anului. Ei şi-au cerut scuze atunci spunând că cel care merita premiul era Kendrick şi au lansat recent o piesă în semn de omagiu adus mişcării Black Lives Matter intitulată „White Privilege II”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News