În România „UE şi-a găsit naşul”

Politologul britanic Tom Gallagher, expert în problemele României de la Universitatea Bradford, apreciază că deformările din evoluţia României post¬comuniste au făcut ca această ţară să fie improprie pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Mulţi oficiali ai UE au fost însă de acord doar parţial cu Gallagher că România nu a îndeplinit criteriile de la Copenhaga, necesare pentru aderare, comentează revista bilunară de politică şi literatură Boston Review, care a analizat cartea lui Gallagher, „Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong” (România şi UE: cum l-a învins cel slab pe cel puternic).

Avertismentele puternice ale lui Gallagher nu au fost luate în considerare atunci când România a aderat la UE, în 2007, nici în această ţară şi nici în Uniune, el susţinând că astfel Uniunea a plătit un preţ exorbitant, împuternicind în continuare reţelele clientelare care controlează ţara. În România, susţine Gallagher, UE ‘şi-a găsit naşuľ: a transformat UE în ce e mai rău, diluând consensul său democratic şi luând în derâdere normele sale.

Politologul mai afirmă că „legitimizarea de către UE a forţelor din România care au adoptat doar capcanele democraţiei occidentale ar putea conduce la reapariţia formelor soft de autoritarism politic”.
Cu toate acestea, relevă publicaţia, strategia Bruxellesului a fost de a accepta România împreună cu Bulgaria, în timp ce urma să continue să fie monitorul şi mentorul ambele ţări privind domnia legii.

S-a recunoscut că România mai avea de făcut progrese în reforma judiciară, eliminarea corupţiei, precum şi în lupta împotriva crimei organizate. România, au gândit planificatorii UE, nu putea fi „o nucă mai tare” decât Slovacia, de exemplu.
Rezultatul acestei orgoliu, afirmă Gallagher, s-a concretizat în reforme superficiale şi pseudo¬europenizarea, care s-au inversat de îndată ce condiţionalitatea a fost ridicată.

Gallagher susţine că gafa cea mai gravă din partea UE a fost de a accepta schimbările în cea mai mare parte cosmetice din sistemul judiciar din România. Mulţumită cu reforma minimă, Europa nu a stimulat România să-şi continue activitatea vitală spre un sistem judiciar independent. Totodată, capitalismul de cumetrie a deschis o uşă oligarhilor din Rusia, care au atras cartelurile româneşti în orbita lor.

Argumentul lui Gallagher este greu de respins, iar el se bazează pe dovezi, potrivit publicaţiei. Dar aceasta se întreabă dacă ar fi fost într-adevăr mai bine ca România să rămână în afara Uniunii, în limbul dintre Rusia şi Occident, care s-a dovedit a fi atât de înşelător pentru ţări ca Ucraina, Georgia şi R.Moldova. Bruxellesul nu îşi pierde toate pârghiile atunci când candidaţii la aderare devin membri cu drepturi depline.

Există fonduri europene şi alte sancţiuni care pot fi utilizate pentru a-i aduce pe cei rătăciţi pe calea cea bună. În plus, exemplele României şi Bulgariei, iar în viitorul apropiat şi al Croaţiei, sunt o sursă de inspiraţie pentru ţările din Balcanii de sud, ai căror cetăţeni au început să pună la îndoială dacă există un loc pentru ei printre colegii europeni.
UE nu are nevoie de un control istoric pentru admiterea în rândurile sale privilegiate, dar dacă o adevărată cultură civică trebuie să înlocuiască autoritarismul din trecut, atunci România şi vecinii săi din sud-est trebuie să-şi asume această sarcină, încheie publicaţia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata